Gazdaság

SZLOVÁKIA – Vészhelyzet

A szlovák kormány emeli az általános forgalmi adó alsó határát és “szükség esetén” újra bevezeti a importárukat terhelő pótvámot is – jelentették be a múlt hét közepén. A miniszterelnök, Mikulas Dzurinda jelenlétében megtartott tájékoztatón a mértékeket nem ismertették. A kényszerűnek nevezett döntés a négy koalíciós párt egyetértésével született.

A lépést az előző kormány alatt felgyülemlett adósságok és a folyómérleg, illetve a szlovák korona ennek következtében bekövetkezett “történelmi romlása” indokolta. A szlovák központi bank csütörtökön beavatkozott a korona védelmében, 47,4/47,7 euró/koronás szintnél. A szlovák valuta előző napi rekordmélysége 48,3 euró volt (középárfolyamon). A jegybank egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy készek a kamatpolitikát is feláldozni a korona védelmében.

Pozsonyban további takarékossági intézkedéseket is bejelentettek. Ezek között szerepel az államigazgatási intézmények költségeinek csökkentése, s megszorítások várhatók a társadalombiztosításban is; mindezektől a költségvetés 5-6 milliárd koronás többletbevételt vár. Az állami vállalatok költségeit csökkentendő, a szabott áras termékek árait folyamatosan felszabadítják. Brigita Schmögnerová pénzügyminiszter szavai szerint “módosítják” a villanyáram, a gáz, a víz és a csatornahasználat tarifáját, a közlekedési viteldíjakat, a lakbért, a postai- és a távközlési tarifákat, a távfűtés díját, a dohányfélék árát, valamint az út- és a gépkocsiadót. Az első korrekciók július elsejétől lépnek életbe, a továbbiak pedig folyamatosan 2002 végéig, de a sorrendet Schmögnerová nem közölte.

A vállalati fizetésképtelenség és a banki gondok megoldását célzó intézkedésekből a központi bank és az állam is kiveszi a részét. A rossz hitelek többségét egy a jövőben felállítandó konszolidációs bank lesz hivatott rendezni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik