Közélet

Lelki terror alatt tartották 13 éves diáktársukat

A fiút megverték, megrugdosták, majd azzal fenyegették: ha nem ad pénzt, leszúrják az apját.

A gyerek apja betörést jelentett be a Dorogi Rendőrkapitányságon. Kedden dél körül ment be két fiatal a Sárisápon lévő házuk udvarára, ahol 13 éves fiát megfenyegették és a fészert kifosztva értékes szerszámgépeket vittek el. A rendőrök már a feljelentést vették fel, mikor az ott lévő kisfiú is beszélni kezdett.

Elmondta, hogy a két fiatal betörő egy harmadik fiúval közösen már egy éve zaklatja őt. Először 2009 szeptemberében verte meg és fojtogatta az iskolában a zsarolók 17 éves vezetője, és az ellopott mobilját követelte rajta. Kiderült, hogy más lopta el, de ettől kezdve rendszeresen zaklatták a gyereket. 5-10 ezer forintokat követeltek tőle, de mivel pénze nem volt, verték, rugdosták, fenyegették. A támadások rendszeresekké váltak, nem csak az iskolában, hanem az utcán is. Amikor éppen nem pénzt kértek tőle, akkor a telefonját, a fülhallgatóját, vagy az uzsonnáját vették el.

A gyereknek a folyamatos bántalmazás miatt a tanulmányi eredménye is romlott, ezért a szülei úgy döntöttek, hogy másik iskolába íratják szeptembertől. Az apa tudott a verésekről, de a rendőrségnek nem szólt. Megkereste viszont az egyik támadó – a zsarolás 17 éves értelmi szerzőjének – apját, de azt nem érdekelte az ügy. A zsaroló fiúk vezetőjét nem akarta elkapni, attól tartott, hogy ő kerülhet bajba.

A keddi betörés volt az utolsó csepp a pohárban, akkor döntött az apa arról, hogy feljelentést tesz. A betörés előtti napon a fiút telefonon felhívták, hogy adjon nekik 10 ezer forintot. 1 órát adott neki a csapat vezetője, hogy összeszedje a pénzt és azt a falu buszmegállójában átadja neki, különben – megfogalmazásuk szerint – “össze fogják verni és leszúrják az apját is, mert őket nem érdekli senki”.

Az ügynek három gyanúsítottja van, a zsarolások 17 éves értelmi szerzőjét őrizetbe is vették csütörtökön a rendőrök, és kérték előzetes letartóztatását is – tájékoztatott pénteken a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik