Gazdaság

BASF-VISSZAESÉS – Kartellbűnök

Drámai mértékben, 42 százalékkal gyengült a második negyedévben a német BASF üzemi eredménye. Európa legnagyobb vegyipari csoportja részint az ágazat ciklikus visszaesése, részint rendkívüli költségek miatt mindössze 421 millió eurós bruttó profitot jelentett, szemben a tavalyi második negyedévben elért 723 millióval.

Az árbevétel 7,31-ről 7,23 milliárd euróra csökkent. Az európai piacon továbbra is igen gyenge volt a kereslet, ami a nyereségráta zsugorodását vonta maga után. Az Egyesült Államokban viszont erőteljesen nőtt az árbevétel, nem utolsósorban a dollár euróval szembeni erősödésének köszönhetően. Az eladott áru volumene összességében 4 százalékkal emelkedett, amit a BASF biztató fejleménynek tart. A vállalat közleménye mindazonáltal hangsúlyozza, hogy a második hat hónapban ugyan a kereslet felfutása várható is, az egész évi eredményre súlyosan fogja rányomni bélyegét a nyereségráta első félévi romlása.

A bruttó profitot alaposan megnyirbálta, hogy a vállalat 210 millió eurós büntetést fizetett ki az Egyesült Államoknak a versenyszabályok megsértéséért, és további 200 millió eurót különített el a várható kártérítési igények kielégítésére. A BASF a svájci Roche-sal és a francia Rhone-Poulenc-nal szövetkezve kilenc éven át tartott fenn kartellt, s ellenőrizte ily módon az amerikai vitaminpiacot. Mindezért az amerikai igazságügyi minisztérium büntetésén túlmenően üzleti ügyfelei és a fogyasztók részéről is peres követelésekre kell számítania. A cégnél elképzelhetőnek tartják, hogy a 200 millió eurós kompenzációs keret végül kevésnek bizonyul majd. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik