Gazdaság

Miró és társai

A Szépművészeti Múzeumban Miró, Tapies, Chillida, Alechinsky és mások közel hatvan grafikája látható azon a december végéig nyitva tartó kiállításon, amelyen a Marghescu magángyűjtemény becses darabjai kerültek a falakra. Marghescuné Hunor Mária a nyolcvanas években a párizsi Maeght Galerie segítségével kezdte el a műgyűjtést, a válogatott alkotások ezért kapcsolódnak a nemzetközi hírű és rangú galéria művészköréhez is.

A kiállítás középpontjában a huszadik századi spanyol-katalán-baszk művészet három legkiemelkedőbb művészének grafikái állnak: a játékosan szürrealista Joan Miró, a költőien absztrakt és expresszív Antoni Tapies, valamint a szobrász Eduardo Chillida rajzaival magyarországi múzeumokban ritkán találkozhat a látogató. A Szépművészeti Múzeumban most első alkalommal láthatók nálunk a Brüsszelben született, úgynevezett Cobra-csoport tagjaként ismert Pierre Alechinsky alkotásai.

Marghescuné gyűjteményéből eddig két igen értékes Miró-művel, valamint egy hét lapból álló Uecker fametszetsorozattal ajándékozta meg a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik