Gazdaság

SIMICSKA-EÖRSI VITA – Sikamlós szappanopera

A Centum Kft., amelynek többek között igazgatósági tagja volt Simicska Lajos adóhivatali elnök és Stumpf István kancellária-miniszter, 1991-92-ben sorozatban hamisított fedezetigazolásokkal vásárolt - jelentette be Eörsi Mátyás, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) frakcióvezető-helyettese a múlt héten. Jelenleg ez az utolsó felvonása a magántelevíziók délutáni sorozatainak dramaturgiájára emlékeztető ügynek, amely Simicska Lajos korábbi tevékenységének feltárása körül zajlik.

Tavaly nyáron az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) elnöki posztjára akkor még csak jelöltként emlegetett korábbi Fidesz-kincstárnok volt cégei körüli visszásságokra lett figyelmes a sajtó. Simicska Lajos érdekeltségei sorra kerültek olyan külföldi magánszemélyek tulajdonába, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy Magyarországon bármilyen vállalkozásban vennének részt. Mégsem ez az augusztusban bombaként ható ügy késztette arra az SZDSZ parlamenti frakcióját, hogy szeptember 11-én vizsgálóbizottság felállítását javasolja. E grémium az Apeh új vezetőinek tevékenységét firtatta volna, különös tekintettel arra, hogy azok hivatalos kinevezésük előtt hozzáfértek-e az adóhivatal rendszeréhez.

Az időközben “Simicska-bizottságnak” elnevezett szervezet nem kezdte meg működését, mert a kormánypártok nem fogadták el az ellenzék által delegált személyeket – különösen Eörsi volt vörös posztó a szemükben. Simicska, aki kinevezése óta kerüli a nyilvánosságot, és néhány tévé-szerepléstől, valamint újságinterjútól eltekintve személyesen nem foglalt állást, tudatos provokációról beszélt. Mi több, Eörsi Mátyást – a maga és az Apeh nevében – feljelentette.

Karácsony előtt bizonyossá vált, hogy a Simicska-bizottság februárig nem kezdheti meg működését. Eörsi azonnal bejelentette, hogy ennek ellenére folytatja az Apeh-elnök viselt dolgainak vizsgálatát, s “az SZDSZ rendelkezésére álló adatokat parlamenti eszközökkel és a sajtó segítségével nyilvánosságra kívánja hozni”. Hogy ezt mennyire komolyan gondolja, azt egy nappal később, december 22-én, az azonnali kérdések órájában be is mutatta. Ekkor azt firtatta, hogy a Fidesz által 1992 áprilisában a volt Magyar Hitel Banktól (MHB) felvett 50 milliós kölcsön – amely eredetileg a párt vidéki irodáinak bővítését szolgálta volna – miért került áttételeken át olyan, Simicska által alapított cégekhez, amelyek később az ál-Kaya Ibrahim fantombirodalmában végezték. A képviselő azt is megpendítette, hogy az összeg közel feléből alapították a Mahir nyomdai vállalkozását, az Arzenál Nyomdaipari Kft.-t.

Az utóbbi cég szerepet játszott az idei újabb fejezetben is. Eörsi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Centum Kft., amelynek igazgatósági tagja volt Simicska, 1991-92-ben hamisított fedezetigazolásokkal vásárolt. A csalást az MHB 1992-ben megvizsgálta és dokumentálta. Az okirathamisítás tényét az SZDSZ által felkért igazságügyi írásszakértői vélemény is bizonyítja. A Centumnak és az Arzenálnak – amelyek székhelye megegyezik – időközben nyoma veszett; címükön – mint azt a Magyar Hírlap január 21-i száma írja – ma a Zenith Nyomdaipari Rt. szerepel. Ez pedig a Mahir Nyomdaipari Rt. választások előtti, 1998. március 2-án adott új neve. A Zenith igazgatósági tagjai között szerepel Töröcskei István is, aki 1991-92-ben az MHB vezérigazgatója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik