Gazdaság

A REALBANK SORSA – Menthetetlen?

Úgy tűnik, újabb viharfelhők gyülekeznek a nemrégiben megmentett Realbank egén, miután a hitelintézet olthatatlan tőkeéhségét tavaly szeptemberben kielégítő Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem hajlandó újabb forintokat áldozni a továbbra is invesztíció-igényes bankra. Ugyanakkor egy közlemény minap arról biztosította a Reallízing 2000 kötvények tulajdonosait, hogy a papírok kamattal növelt értékének 90 százalékát jövő márciusában viszontláthatják.

Voltaképpen már a Realbank taivaly őszi tőkeemelésekor sejteni lehetett, hogy a hitelintézetnek – az OBA 3,1 milliárd forintján kívül – idővel további összegekre is szüksége lesz. Ennek híján ugyanis a bank működőképessége is veszélyben foroghat, s – nomen est omen – reális megoldássá válhat a piacról való csendes kivezetése. A legoptimálisabb eset persze az lenne, ha az OBA – mint fő tulajdonos – rövid időn belül értékesíteni tudná a hitelintézetet.

Már a szeptemberi rendkívüli közgyűlésen nyílt titoknak számított, hogy minél korábban sikerül vevőt találni a hitelintézetre, annál nagyobb lehet a remélt bevétel, mondván: időről időre újabb összegek szükségeltetnek a bank életben tartására. Könnyen lehet, hogy az OBA igazgatósága éppen az értékesítési kilátások alaposabb ismeretében döntött úgy, hogy eláll az újabb tőkeemeléstől, pedig úgy hírlik, több potenciális kérő is érdeklődik a Realbank iránt.

Persze a tőkeemelést elvileg nemcsak az OBA hajthatná végre, hanem a bank kisrészvényesei is. Ezen megoldásra azonban vajmi kicsi az esély, hiszen a szóban forgó tulajdonosi csoport örül, ha egyáltalán valamit ki tud venni a bankból, nemhogy még további forintokat tenne abba. A hitelintézet elolvadt tőkéjének épp e részvényesi csoport látta leginkább kárát, miután korábbi befektetéseinek értéke a tőkeleszállítás miatt 1 százalékára zsugorodott.

Így vagy úgy, de mindenképpen rendezni kell a Realbank tőkehelyzetét, mert annak nemkívánatos szintje már-már a hitelintézeti törvényben foglalt előírások teljesíthetőségét veszélyezteti. A jogszabállyal szembeni kihágások esetében pedig újból megszállhatja a bankot az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet biztosa. Mindenesetre a Reallízing 2000 kötvények kibocsátói közleményben tettek ígéretet arra, hogy a bank a papírok kamattal növelt értékének 90 százalékát jövő év márciusában kifizeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik