Gazdaság

HITELGARANCIA RT. – Egyszerűbben, olcsóbban

Jelentős változások várhatóak a Hitelgarancia Rt. díjaiban és elbírálási gyakorlatában a jövő év elejétől. A tervek szerint a társaságot tulajdonló bankok számára olcsóbbá, gyorsabbá és egyszerűbbé válik a kezességvállalás. Az üzletpolitikai módosítások között a legfontosabb a garanciadíjak csökkenése, az új differenciált bírálati rendszer kialakítása, valamint a korábbinál áttekinthetőbb, egységes kérelem-nyomtatvány bevezetése, s a szerződések egyszerűsítése.

Jövő januártól megszűnik a kezelési költség. A garanciadíj az évben belüli garanciáknál évi 3 százalékról 0,5 százalékra csökken, az éven túli készfizető kezességvállalás 2 százalékos éves díja 1-10 évig 0,75-1,50 százalékra apad, míg a 10 évet meghaladó futamidejű, nagyobb kockázatú kihelyezéseknél évi 2-3 százalékra módosul. Az eddigiekkel szemben a társaság a jövőben lehetőséget teremt a díj teljes futamidőre szóló, egyösszegű befizetésére, továbbá egyszerűsíti a díj kiszámításának módját is: januártól a vetítési alap a hitel garantált hányada lesz.

Újabb jelentős változás, hogy a jövő évtől – igaz, csak a 2000. január elsejét követően benyújtott hitelkérelmekre vonatkozóan – a garanciavállalási díjat a bankoknak kell megfizetniük, amelyet természetesen folyósítás esetén továbbszámlázhatnak. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik