Belföld

A Facebookon a Jobbik a nyerő

Ha a közösségi oldal alapján vonnánk le következtetéseket, egyértelműen a jobboldali pártok kerülnének ki győztesen.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. a Political Capital politikai elemző intézettel készített kutatásából kiderül, hogy az egyes pártokat tekintve a Facebookon a Jobbik bír a legnagyobb valóban aktív táborral, ha a több irányba is kedvelő felhasználókat nézzük. A kizárólag egy irányban elkötelezett felhasználók szerint viszont a Fidesz áll az első helyen. A baloldalon a Demokratikus Koalíció mondhatja magáénak a legtöbb aktív kedvelőt, majd az Együtt2014, az MSZP, a Bajnai Gordon vezette párt társszervezetei, végül pedig az LMP következik a sorban.

A felmérésből kiderül, hogy bár egyes baloldali pártok, így az Együtt-PM jelentős számú passzív Facebook-követővel rendelkeznek, a baloldali ellenzék politikailag aktív közössége a Facebookon akkor is jóval kisebb a jobboldalénál, ha a több irányba kötődő felhasználókat is számításba veszik. Azaz a baloldal közösen sem tud jelenleg akkora kedvelői tábort felmutatni, mint a jobboldal.

Közös kedvelők hálózata a pártok Facebook oldalai között

Nagy a verseny Orbán és Vona közt

A miniszterelnök oldalát 185 ezer körüli Facebook-felhasználó követi, Vona Gáborét csak 135 ezer körüli. Ha azonban kifejezetten a politikailag aktív felhasználók tevékenységét vizsgáljuk, akkor Vona Gábor (54403) csaknem tízezerrel több kedvelővel bírt Orbán Viktornál (44358) október hónapban. A harmadik a listán Gyurcsány Ferenc, akinek aktív kedvelői (32181) körülbelül dupla annyian vannak októberben, mint Bajnai Gordon (16850) és közel háromszor annyian, mint Mesterházy Attila (10909) kedvelői.

A legtöbb átlagos felhasználói komment a Milla posztjaira érkezik, de a felhasználók posztolási hajlandósága is náluk és az Együtt 2014 oldalain a legnagyobb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik