Belföld

Eldől a Vidámpark sorsa

vidámpark (vidámpark)
vidámpark (vidámpark)

Holnap kiderül, hogy jövőre csak a körhintát használhatjuk, vagy mást is a régi játékok közül. A Fővárosi Közgyűlés dönt sok-sok más kérdésről is, például a margitszigeti futókör felújításáról.

Temetkezési díjakról, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának új összetételéről és egy új, ideiglenes közgyűlési bizottság létrehozásáról tárgyal – több mint száz további javaslat mellett – szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Gyászos kérdések

Változatlanok maradnának a lakossági temetkezési díjak jövőre a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. javaslata szerint. A társaság azonban 194 millió forintos kompenzációra tart igényt a szociális temetések miatt.

Módosulhat a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, amelybe beemelik a szociális temetésre vonatkozó részeket is. Az indítvány szerint szociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani, erre 150 millió forintot fordítanának az általános tartalék terhére.

Még több fejes lesz a BKK-nál

A napirenden szerepel a BKK igazgatósága létszámának ötről hétre növelése. Az előterjesztők Szemenyei Lászlót és Nemesdy Ervint javasolják a testületbe, valamint visszahívnák Pongrácz Gergelyt és helyette Rostás Zoltánt küldenék az igazgatóságba.

Szintén döntés születhet az egyes fővárosi egy- és kétszámjegyű utak felújításáról szóló szerződés technikai jellegű módosításáról, valamint a Széll Kálmán tér felújításával kapcsolatos tervek módosításáról is.

Drágul a menza

A 2014-es fogyasztói árindex mértékével, 2,4 százalékkal emelheti az intézményi térítési díjakat a közétkeztetésben a Fővárosi Közgyűlés. A testület előtt szereplő javaslat jelzi: az intézményi étkezési térítési díj alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. A tényleges étkezési térítési díjat az intézményvezető állapítja meg a nyersanyagköltség, az igénybe vett étkezések száma, valamint a normatív kedvezmények figyelembe vételével. Az emelést az élelmiszerárak növekedésével indokolják.

Zárt napirendként szerepel a Főgáz Zrt. december 19-ei rendkívüli közgyűlésének napirendi pontjaira vonatkozó előzetes döntés meghozatala. A Magyar Nemzet tegnap hozta nyilvánosságra, hogy állami kézbe kerülhet a cég.

Még több, még szebb emlékmű

Ideiglenes közgyűlési bizottságot hozna létre Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) fővárosi képviselő. A testület feladata a Szabadság oszlopa emlékmű felállításának előkészítése lenne. A politikus előterjesztése szerint a Marco Casagrande szobrászművész által tervezett emlékművet állítanák fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 170. évfordulójára, 2018-ra.

További tizenhét szobor, épület vagy emlékmű kaphat díszvilágítást, erre elsősorban állami, civil és egyházi szervezetek, valamint önkormányzatok tehetnek javaslatot. Kivilágítanák egyebek mellett gróf Bethlen István budavári szobrát, a Várkertbazár épületegyüttesét, az V. kerületi Élet menete szobrot és a Keleti pályaudvar főhomlokzatát.

Újabb pályázatot írhatnak ki a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatói posztjára a jelenlegi vezető megbízásának lejárta miatt. Mivel a korábbi határidőig nem érkezett pályázat, a közgyűlés november 14-én a pályázatot eredménytelennek nyilvánította, és új kiírásról döntött.

A képviselők dönthetnek arról, hogy emléktáblát kapjon Budapesten Tierney Clark, a Lánchíd tervezője. Napirenden szerepel a margitszigeti futópálya felújítása is, amelyre 350 millió forintot fordítana a fővárosi önkormányzat.

Mi lesz a Vidámparkkal?

Megvitathatják a vidámparki terület fejlesztését is: az előterjesztés kitér a terület 2014-es üzemeltetési lehetőségeire, valamint az átmeneti működtetéshez szükséges fejlesztésekre és intézkedésekre is.

A szeptember 30-án bezárt vidámpark decemberben adja át a területet, az épületeket és műemléki játékokat a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. Ezután kezdődhet a terület rendezése, amelyre két alternatívát kínál fel a beadvány.

Az egyik lehetséges változat azzal számol, hogy a főváros további üzemeltetési és fejlesztési forrást nem tud biztosítani a Fővárosi Állat- és Növénykert számára, így új attrakciók nem létesülnek, a terület nagyobb része a látogatók előtt zárva lesz 2014-ben. E szerint csak a műemléki Körhinta lesz használatban. Az átmeneti időben működni fog a korábbi Pónipark és a volt vidám parki terület állatkert felé eső részén a 2013-ban kialakított több szolgáltatás, a lovagoltatás, az állatsimogató és az állat előnevelők.

A másik változat szerint a területen átmeneti jellegű állatkerti kiállítások, látványosságok és egyéb ideiglenes szórakoztató elemek létesülnének és működnének mindaddig, amíg a területre tervezett, szubtrópusi állatokat és növényeket felvonultató Pannon Park Projekt megvalósítása meg nem kezdődik.

Ennek az átalakítási alternatívának a célja, hogy 2014-ben minél nagyobb mértékben legyen elérhető az attrakciókkal felszerelt rész és minél kisebb legyen az elzárt zóna. Így látható lenne a kialakítandó Mesepark leendő állatos bemutatóinak egy része. Ezen felül a Pannon Park Projekt előzeteseként a Kárpát-medence és az ősmagyar legendárium házi- és vadállatainak bemutatása is megtörténne, valamint művészeti kiállítások rendezésére is lehetőség nyílna az egyes vidámparki épületekben.

Az állatkert e változat szerint működtetné a Körhintát, a Barlangvasutat, valamint a park hangulatába illő játékokat.
Az előterjesztésben az állatkert vezetése a második változat elfogadását javasolja a közgyűlésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik