Belföld

Szijjártó bejárta a fél világot, 33 millió közpénzbe került

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára 2012. júniusi kinevezése óta 250 ezer kilométert utazott, 34 úton, 28 országban, 33 városban járt, ami összesen 33 millió forintba került - írja szombati cikkében a Blikk.

Az újság érdeklődésére az államtitkárság azt is összesítette, hogy utazásokkal és átszállásokkal együtt ezen másfél év alatt 76 napot töltött Szijjártó Péter az ország határain kívül – olykor a miniszterelnök kíséretében.

Háromszor volt az Egyesült Államokban, kétszer Azerbajdzsánban, Indiában és Kínában. Tárgyalt továbbá Grúziában, Üzbegisztánban, Dél-Koreában, Vietnamban, Nigériában, Kuvaitban, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában, Uruguayban és Argentínában is.

Az államtitkárság az utak hasznát azzal igazolja, hogy Szijjártó első egy éve alatt jelentősen megugrott a magyar export a meglátogatott országokba.

Az államtitkár díja egyébként nettó 36 euró (mintegy 10.500 forint) egy napra, de csak akkor, ha 8 óránál többet van külföldön. Ha 4 és 8 óra közé esik -például egy bécsi vagy pozsonyi túra -, ennek a fele jár, 4 óra alatt semmi. Egyébként ugyanennyit kap mindenki a kormányzatban, Orbán Viktor miniszterelnöktől egy delegációbeli asszisztensig.

Szijjártó Péter a Blikknek azt mondta: élvezi, amit csinál, ráadásul belpolitikusként sincs többet otthon az ember, ellenben minden éjszaka felveri a családot, amikor hazaér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik