Gazdaság

HUMAN – Kicsik kizárva

Nyilvános kétfordulós pályázat keretében értékesíti az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a Human Rt.-ben lévő 25,28 százalékos állami részvénycsomagot. A 960 ezer 479 darab, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett törzsrészvény egyben történő megvételére szeptember 15-ig adhatnak be pályázatot mindazok, akik megvásárolták a részletes tájékoztatót is tartalmazó ajánlati anyagot, s aláírták a titkossági nyilatkozatot.

Tőzsdei társaság részvényei esetén az egyben történő privatizáció meglehetősen vitathatónak tűnik, különösen, hogy a cég fő tulajdonosa a kanadai Novopharm mindeddig azt nyilatkozta: nem kívánja megvásárolni az említett csomagot, és – elősegítendő a részvények jobb tőzsdei szereplését – pénzügyi befektetőket látna szívesen tulajdonostársként. Igaz, a Human által kifejlesztett daganatellenes készítmény szabadalmaztatása óta a Novopharm nem nyilatkozott részvényvásárlási szándékáról. A közeljövőben jelentős beruházást és külföldi partner bevonását is igénylő gyógyszer bevezetési eljárásának sikere gyökeresen módosíthatja a gödöllői gyár piaci helyzetét és eredménytermelő képességét a következő években. Mindez a tőzsdei árban is kifejeződik: a jelenlegi 2500 forint körüli kurzuson a papír árfolyam/egy részvényre jutó nyereség (P/E) értéke a tőzsdén jegyzett három gyógyszergyár közül a legmagasabb.

A külföldi nyilvános kibocsátás ellen egyedül a részvénycsomag kis mérete szólhat, hiszen annak árfolyamértéke körülbelül 10 millió dollár. Ugyanakkor részvénypiaci megfigyelők nem értik, miért nem kínálták fel a csomagot hazai befektetőknek, hiszen az említett tények ismeretében valószínűleg lett volna 2,5-4,0 milliárd forintnyi érdeklődés a rákgyógyszert kifejlesztő társaság papírjaira. Ráadásul a belföldi kibocsátás megpezsdíthette volna a részvény piacát, kárpótlási jegyért felkínálva pedig segíthette volna a jegyek kivonását, de legalábbis a piacon lévő mennyiség felmérését. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik