Gazdaság

Ideges légkör

VÁLSÁG MOSZKVÁBAN. Borisz Jelcin orosz államfő múlt vasárnap menesztette a kormányt, és ideiglenesen Viktor Csernomirgyint nevezte ki a kabinet élére. Szergej Kirijenko leváltásában döntőnek bizonyult, hogy 1996 szeptembere óta nem volt olyan jelentős gazdasági visszaesés Oroszországban, mint az idén júliusban, amikor is a GDP 4,5 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest.

GYENGÜLŐ FORINT, ZUHANÓ ÁRFOLYAMOK. Az orosz gazdasági összeomlás és a világ tőzsdéin bekövetkezett tartós bessz hatására drámaian alacsonyan kezdett hétfőn a magyar valuta a bankközi piacon, és 228,00 forintig ment fel a dollár eladási ajánlata; a forint ezzel történelmi mélypontot ért el. Miután azonban a jegybank közölte, hajlandó beavatkozni a nemzeti valuta védelmében, keddre stabilizálódott az árfolyam. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn mintegy 6,6 százalékkal gyengült: a BUX záróértéke 6714 pont lett, ami 475,5 ponttal maradt el a múlt hét szerdai szinttől. A várakozásokkal ellentétben kedden nem következett komolyabb korrekció, bár az index valamelyest emelkedett, s 6770 ponton zárt.

KÉSIK A KÖLTSÉGVETÉS? Szakértők dolgoznak azon a törvénymódosítási tervezeten, amelynek alapján a kormány a szeptember végi határidő helyett egy hónappal később nyújthatná be az Országgyűlésnek a jövő évi büdzsé tervezetét. A pénzügyi tárca, illetve a kormány azért szeretne változtatni a jelenlegi rendszeren, hogy a vita ne befolyásolhassa az önkormányzati választásokat. Az ellenzéki pártok élesen támadják az elképzelést.

NÖVEKVŐ BERUHÁZÁSOK. A nemzetgazdasági beruházások volumene 12,7 százalékkal bővült 1998 második negyedévében a tavalyi bázishoz képest (lásd a grafikont). A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első negyedévben még csupán 7,0 százalékos növekményt regisztrált. Folyó áron az invesztíciók értéke a második negyedévben 450,5 milliárd forintot tett ki; ezzel a hathavi összesített érték 715,2 milliárdra adódik, amely összehasonlító áron 10,6 százalékkal haladja meg a tavalyit.

DEFICITES A NYUGDÍJALAP. Bár a Nyugdíjbiztosítási Alap januárban még 7,3 milliárd forintos aktívummal nyitott – mi több, az egyenleg egészen márciusig pozitív volt -, a tb ezen ága 27,4 milliárdos hiánnyal zárta az első félévet A nyugdíjbiztosító az ellátásokra csupán a második negyedévben vett fel – több mint 20 milliárdos – hitelt a kincstárból. Elemzők az év végéig 40-50 milliárdos deficittel számolnak.

NEM LESZ TÉVÉS CSŐDGONDNOK. A felröppent híresztelésekkel ellentétben nem neveznek ki csődgondnokot a számottevő tb- és adótartozásokat felhalmozó Magyar Televízió Rt. élére. A társaság részletfizetési kedvezményt kapott az adóhatóságtól, s a tartozás első részletének fizetése szeptember 20-án esedékes. Így a megkérdezett adószakértők és a kormány szerint sem indokolt a csődgondnok kirendelése. Az adóhivatal ugyan kezdeményezhet felszámolási eljárást a tartozások befizetésének esetleges elmaradása miatt, ám a felszámoló személyét akkor is a bíróság, s nem a kormány jelölné ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik