Gazdaság

VEZETŐI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS – Kárkassza

Az angolszász országok és a kontinentális Nyugat-Európa nagyvállalatai évtizedek óta felelősségbiztosítással védekeznek a vezető tisztségviselőik ellen indított kártérítési perek következményeitől. Az esetleges kártérítések és perköltségek biztosítóra hárítása hazánkban egyelőre nem terjedt el igazán, bár néhány tőzsdei cég - köztük a Matáv - már kötött vezetői felelősségbiztosítást.

Mind gyakrabban hallunk olyan esetekről, amelyeknél cégvezetőket perelnek, vádolnak, illetve marasztalnak el hibás vagy annak vélt döntések miatt. Az ilyen jogcímen támasztott kártérítési igények felső határa a csillagos ég, és ennek megfelelően a perköltségek is milliókban mérhetők. Egy-egy ilyen procedúra tehát nemcsak az adott vezetőt, de annak egész családját is tönkre teheti. Ennek kivédésére találták ki az angolszász országokban a vezetői felelősségbiztosítást. Ez a biztosítási módozat az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában a legelterjedtebb, de az utóbbi évtizedekben a nyugat-európai országokban is egyre népszerűbbé vált. Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hibás döntések és a vezetői felelősségre vonás veszélye a vállalat átalakulása (összeolvadás, felvásárlás, nyilvános részvénykibocsátás) és a piac átrendeződése esetén a legnagyobb, Közép- és Kelet-Európában is mind több cég köt efféle biztosítást. A Matáv tőzsdei bevezetése kapcsán felmerülő kockázatok kivédésére kötött először ilyet.

Amikor egy társaság a tőzsdére kerül, minden döntés, vezetői nyilatkozat újabb és újabb potenciális támadási célpont lehet. Amerikában külön ügyvédi irodák szakosodtak ezekre az esetekre. Tamásné Vőneki Zsuzsanna, a Matáv kárveszély-kezelési és vagyonbiztosítási csoportjának vezetője szerint az Egyesült Államokban minden hatodik újonnan tőzsdére lépő cég vezetői ellen indul felelősségi per; a vegyes vállalatoknál ez az arány tavaly elérte a 42 százalékot. Ehhez képest a Matáv első tőzsdei éve kárigény bejelentése nélkül telt el. A cég az idén novemberben a tavalyinál jóval kedvezőbb feltételű és olcsóbb biztosítást kötött. Ez fedezetet nyújt a hibából, téves vagy félrevezető nyilatkozatokból, szándékos és nem szándékos cselekedetekből, kötelesség-mulasztásból és minden peres úton érvényesített követelésből eredő kárra. A biztosítás kiterjed a társaság saját vezetőire, az 50 százaléknál nagyobb Matáv-részesedésű leányvállalatok vezetői és a vegyes vállalatok azon irányítóira, akiket a Matáv delegált. A fedezet nem egyes személyekre, hanem pozíciókra vonatkozik; sőt, a biztosított házastársa, halál vagy fizetésképtelenség esetén pedig jogutódja, örököse, törvényi képviselője ellen benyújtott keresetekre is fedezetet nyújt – beleértve a visszamenőleges hatály ideje alatt, illetve a jövőben a Matávnál dolgozó vezetőket is. A biztosítás az 1994. december 20-a után keletkezett, de a biztosítási időszak kezdetéig fel nem fedezett károkra is fizet, s nemcsak a vezetőkkel szemben megítélt kártérítéseket, hanem az eljárás jogi költségekeit is megtéríti.

Az idei módozat több szempontból is jóval előnyösebb a tavalyinál: nemcsak a vezetői, hanem a szakértői minőségben elkövetett hibákra is fedezetet nyújt, kiterjed a rágalmazási és becsületsértési ügyekre, az értékpapírokkal kapcsolatos és munkajogi károkra, valamint a 2000. év problémájából eredő kárigényekre. A károk bejelentésére a biztosítási időszakot követő 72 hónapig van lehetőség (korábban ez csak 12 hónap volt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik