Gazdaság

Ország a hó alatt

MÉLYPONTON AZ OLAJÁRAK. A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) által termelt olajfélék után az északi-tengeri alaptípus, a Brent ára is 10 dollár alá került. Hétfőn a londoni piacon 9,94 dollárra süllyedt a Brent barrelenkénti ára, ez tizenkét éve nem tapasztalt mélypontot jelent. Az OPEC bécsi titkárságának hétfői bejelentése szerint a csoport által exportált termékkosár átlagára a múlt héten 9,69 dollár/barrel volt, szemben az előző heti 10,62 dollárral. A Brent eddigi idei átlagára 13,56 dollár, ami az utóbbi huszonkét év legalacsonyabb átlagos évi árszintje.

VISSZA A JÖVŐBE. Közép- és Kelet-Európa lehet 1999-ben a világ legdinamikusabban fejlődő térsége, ahol 3 százalék feletti gazdasági növekedés prognosztizálható – állítja a GKI Gazdaságkutató Rt. Az intézet szerint a jelentős gazdasági növekedés olyan alacsony bázisról indul, hogy a regionálisan összesített bruttó hazai termék (GDP) jövőre még csak az 1989-es szintet érheti el. A jövő évi magyar gazdasági növekedés legnagyobb gátja az lehet, ha az Európai Unióban – ahová a magyar export 70 százaléka irányul – 2 százalék alá csökken a GDP bővülése. A fogyasztói árak terén jövő január-februárban – itt a magas bázisadatok következtében – további 1 százalékos indexcsökkenésre lehet számítani. A jövő évi inflációlassulást gátolhatja a világpiaci energia- és élelmiszerárak növekedése, ám ez a GKI szerint nem valószínűsíthető.

LASSULÓ IPARI NÖVEKEDÉS? Öt százalékkal csökkent az ipari termelés októberben szeptemberhez képest, de ezzel együtt 8,4 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelenti a KSH. Az előzetes adatok alapján idén az első tíz hónapban a termelés volumene 13,3 százalékkal volt magasabb, mint 1997 azonos időszakában. A KSH számításai szerint az ipari termelői árak októberben 9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, és 0,4 százalékkal növekedtek szeptemberhez képest (lásd a grafikont).

MEGÁLLT A CSÖKKENÉS. Nem változott a munkanélküliségi ráta novemberben az előző hónaphoz képest, változatlanul 8,8 százalék, ez azonban 1,4 százalékpontos javulás a múlt év novemberéhez viszonyítva. A regisztrált munkanélküliek száma legutóbb 392 429 fő volt, ami mintegy 500 fős emelkedést jelent. Az Országos Munkaügyi Módszertani Központ értékelése szerint is megállt a regisztrált munkanélküliek számának augusztus óta megfigyelt mérséklődése (július és október között összesen 17 800 fővel csökkent állományuk).

ÚJ SZEREPBEN AZ ÁLLAMKINCSTÁR. A kormány támogatja azt a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványt, amelynek értelmében a jövőben nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hanem a Magyar Államkincstár vehetné fel a külföldi hiteleket. A MNB illetékesei szerint pusztán a kormány és a jegybank közötti, 1996-ban eldöntött és megkezdődött adósságcsere folytatása ez a javaslat. A döntés mellett szól, hogy így a kincstár külföldi hitelfelvétele révén jobban elkülönül a jegybank, illetve a kormány adóssága, és megvalósulhat, hogy az adósságot ott kezeljék, ahol keletkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik