Gazdaság

HÁLÓBAN A MATÁV – Éjszakai randevú

Becslések szerint idehaza 20-30 ezer magán-előfizetője lehet az Internet-hálózatnak. Valószínűleg számukra jelent igazán jó hírt, hogy a Matáv Rt. február elsejétől kedvezményt ad a világhálón való éjszakai böngészésére. Ha ugyanis valaki legalább 53 percig egyfolytában használja a vonalat, akkor - szörfözzön bár órákig - összesen 100 forintot kell fizetnie.

Már évek óta szelektív árstratégiát követ a Matáv, a távközlési piac liberalizációjára való felkészülés jegyében. Ennek megfelelően szerényen emeli nemzetközi tarifáit, valamivel nagyobb mértékben a helyközi hívásokét, s merészebben a helyiekét. Néhány év alatt ugyanis csak így alkalmazkodhatnak a hazai távközlési díjak – s azok egymáshoz viszonyított arányai – a külhonban szokásosakhoz. Ennek a stratégiának (és az információs társadalomhoz való közelítésnek) része ez a mostani lépés is.

Gecser Ottó, a Matáv marketing területtel foglalkozó vezérigazgató-helyettese ugyan tisztában van azzal, hogy legfeljebb néhány százan igénylik a viszonylag olcsó éjszakai internetezési lehetőséget, a cég azonban az ő kedvükben is igyekszik járni. Nyilván a társaság számára az lenne a jó, ha már ma is tízszer ennyien használnák – nappal vagy éjszaka – az Internetet. Az illetékes azonban úgy látja, hogy amíg a számítógépek és a szükséges modemek árai nem csökkennek drasztikusan, nem igazán lesz változás e téren. A gyártók pedig a közeljövőben várhatóan nem adják olcsóbban portékáikat.

A vezérigazgató-helyettes úgy véli, hogy a Matáv mostani lépése igen kedvező az éjszaka a világhálón szörfölők, vagy egyszerűen csak telefonálni óhajtók számára. A január elsejei módosítás után egyébként 46 százalékkal emelkedtek a korábban érvényes éjszakai tarifák. A Matáv mostani döntése alapján azonban azok, akik egyhuzamban 53 percen át beszélgetnek vagy interneteznek, azt követően már ingyen tehetik ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik