Gazdaság

LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Derűs évhajrá

A lakosság októberi borúlátása nem bizonyult tartósnak: a bizalmi index értéke a novemberi 6 pontos emelkedést követően (-33) pontos magasságig jutott.

Noha a háztartások egy hónappal korábban még pénzügyi helyzetük drasztikus romlásáról panaszkodtak, tavaly novemberben már kismértékű javulásáról számoltak be. Emellett sokkal pozitívabban ítélték meg az ország akkori gazdasági helyzetét, és 1998-as várható teljesítményét is. Nem változott viszont az általuk érzékelt infláció mértéke, a következő 12 hónapot illetően pedig már az infláció erősödésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve továbbra is élénkebb volt az átlagosnál, miközben a megtakarítási hajlandóság csökkent. Igaz, többen megtakarításaik növelését, valamint tartós fogyasztási javak vásárlását tervezik a közeljövőben. Ezzel egy időben a munkanélküliek számának emelkedésére számítók aránya – az eddigi tendenciától eltérő módon – egyre nő.

A háztartások derűlátása mindhárom településtípus esetén egyértelműen javult az év tizenegyedik hónapjában. A legdinamikusabban a főváros, a legkevésbé pedig a vidéki városok lakosságának hangulatát kifejező index értéke emelkedett; továbbra is a községben élők tekinthetők a legkevésbé optimistáknak. Jelentősen javult a dolgozók és a nyugdíjasok hangulata, miközben az eltartottak várakozásai romlottak. A munkanélküliek indexének értéke nem változott, továbbra is ők mutatkoztak a legpesszimistábbaknak a jövőjüket illetően. A foglalkozás szerinti csoportok közül a vállalkozók bizalmi indexe emelkedett a leggyorsabban, de a munkás családfővel rendelkező háztartások, valamint a vezetők hangulatát kifejező mutató értéke is jelentősen javult, utóbbiaké 9 pontot emelkedve messze a legmagasabbra, egészen (-12) pontig kapaszkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik