Belföld

Helyreigazítást kért Orbán a Telegraphtól

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

A Miniszterelnökség kérte a brit The Daily Telegraph nevű lapot, hogy igazítsa helyre Orbán Viktor nekik adott interjúját – írja az Origo. A magyar kormányfő hivatala a Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos cikkrészletet kifogásolta.

Orbán Viktor szerint nem arra van esély, hogy olyanná váljon, mint Putyin, hanem arra, hogy olyannak tűnjön – ez olvasható a Telegraph szombati interjúja végén, amelyet a cikk publikálása után frissítettek.

Az interjúban arra utalt a szerző, hogy Orbán Viktor olyan autoriter vezetővé válhat, mint Vlagyimir Putyin orosz államfő, de erre kevesebb az esély, ha a gazdaság jól teljesít.

Az eredeti cikk megjelenését követően Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: lerövidítette és félreérthetővé tette a brit Telegraph az Orbán Viktorral készített interjú bizonyos részleteit. Hozzátette: egyes magyarországi sajtóorgánumok egyenesen meghamisítják az eredeti szöveget.

„Nekünk viszont rendelkezésünkre áll az interjú teljes hangfelvétele. Ebből világosan kiderül: csak a brit riporter „putyinozik” – írta Havasi, majd szó szerint a következőket fűzte hozzá:

„…a magyar miniszterelnök válaszában általános jelleggel arról beszél: ha gazdasági értelemben a jövőben sikeres tud lenni Magyarország, sokkal korlátozottabb a veszélye és kisebb a kockázata annak, hogy valaki a nyitott világ felé fordulás helyett „nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot”(idézet a riporteri kérdésből!).”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik