Gazdaság

Aratási körkép

GABONAFRONT. Országszerte felgyorsult az aratás üteme, ám a hét elején mindössze 3200 tonnányi búza került a közraktárakba. Az érvényes engedéllyel rendelkező kistermelők az erre a célra kijelölt bármely intézménynél leadhatják gabonájukat. A roham csak ezután várható, s az állami felvásárlás még korántsem zökkenőmentes. Az is elképzelhető, hogy a gabonaügy miatt idő előtt kimerül az agrártárca kasszája.

ZÁRÓRA A TB-ÖNKORMÁNYZATOKNÁL. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat kedden, míg a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat lapzártánk után, szerdán tartotta utolsó ülését. A testületek megszűnése után a tb-alapok felügyeletét várhatóan még ezen a héten átveszi Selmeczi Gabriella, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

PRIVATIZÁCIÓS VIZSGÁLAT. Az áramszolgáltatók és erőművek gyors és hatalmas bevételt hozó magánosításakor olyan kiegészítő megállapodások születtek, amelyekkel egyes pályázók törvénybe ütköző előnyöket kaptak – egyebek között ezt állapította meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottsága az elmúlt három év vizsgálatait összegző “Fehér könyvben”. Suchman Tamás egykori privatizációs miniszter visszautasította a vádat.

FREKVENCIAPÁLYÁZATOK. A budapesti rádiós piac átrendeződését eredményezheti az a frekvenciapályázat, amely tízről hatra tervezi csökkenteni a fővárosi adók számát. A tízmilliárdos nagyságrendű hirdetési piacon való megmaradásért különösen éles verseny várható: az új adók ugyan erősebbek lesznek, de meg kell küzdeniük az országos csatornákkal is, ráadásul az üzleti és a nonprofit rádiókat együtt pályáztatják.

FOGYASZTÓI ÁRAK. Júniusban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest (lásd a grafikont), míg a 12 hónapos infláció 14,2 százalék volt. Tavaly ilyenkor 1,7 százalékos havi és 18,7 százalékos éves inflációt mértek. A múlt évinél kedvezőbb júniusi áralakuláshoz hozzájárult, hogy ezúttal elmaradt az energiaárak szokásos emelése; arra augusztusban vagy az ősz folyamán kerül majd sor.

KEDVEZŐ ÁRFOLYAMKILÁTÁSOK. Az ázsiai és az orosz válság fokozatos rendeződése nyomán – a jó hazai makrogazdasági helyzet, illetve a várhatóan magas ütemű és kiegyensúlyozott növekedésnek köszönhetően – jelentős árfolyam-emelkedésre számítanak a pesti tőzsdén. Elemzők szerint a BUX-index decemberre elérheti a 10-11 ezer pontot is. Valamennyi A-kategóriás papír alulértékeltnek minősíthető, így a külföldi befektetők bizalmának visszatértével minden bizonnyal meglódulnak a részvényárfolyamok is. Az index a június 10-ei 7639 pontról keddig 8290 pontra emelkedett. A részvényszekcióban jóval nagyobb volt a forgalom az utóbbi időben megszokottnál.

PRINCZ TÁVOZIK? Princz Gábor, a Postabank elnök-vezérigazgatója egy tévéinterjúban felvetette esetleges távozásának lehetőségét. A bankvezér érzékeltette: bár a sajtó a közelmúltban arról cikkezett, hogy az állami tulajdonos csak 75 százalék fölötti részesedéssel tud személyi változásokat elérni a bank élén, maradását a mostani 68-69 százalékos pakett mellett sem erőltetné, ha a közgyűlésen az állam képviselői elutasítanák személyét. A Postabank augusztus 7-én tartja rendkívüli közgyűlését; a napirendi pontok között szerepel a menedzsment összetételének megújítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik