Gazdaság

Fordulatban

ÓVATOS OPTIMIZMUS. A kormány a jövő évi költségvetés összeállításakor továbbra is azzal számol, hogy 5 százalékos lesz a gazdasági növekedés – közölte Chikán Attila az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. A büdzsé egyik sarokpontja, hogy a konszolidált hiány nem lehet több a GDP 4 százalékánál, és ehhez kiadási oldalon korlátokat kell szabni. A miniszter szerint a kormány akkor cselekszik helyesen, ha az orosz válság hatásait figyelembe véve tartalékot épít be a költségvetés összeállításakor. Chikán hozzátette: a következő három-négy évben nem lehet “komolyan számolni” az orosz piaccal.

OROSZ VÁLSÁG, MAGYAR KÁROK. Az orosz válság eddig 131 millió dollár értékű magyar árut érintett kedvezőtlenül. Ebből 25 millió dollárnyit már kivittek, de azokért nem tud fizetni a vevő, míg a többi a hazai raktárakban maradt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérte az orosz társintézménytől, járjon el a moszkvai kormánynál a bartertilalom feloldása ügyében, s keressen megoldásokat a helyzet megnyugtató rendezésére.

ADÓTÖRVÉNYEK: ÚJABB FORDULÓ. A kormány további finomításra visszaadta a Pénzügyminisztériumnak a személyi jövedelemadóról, továbbá a gépjárműadóról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztést, meg kell találni ugyanis a gyermekkedvezmények emelésének forrását. A kabinet 50 százalékos illetékkedvezményt terjeszt elő a 35 év alattiak számára az első lakáshoz jutás támogatása érdekében; az ingatlan értéke nem haladhatná meg a 8 millió forintot.

FELSZÁLLÓ ÁGBAN AZ IPAR. Az ipari termelés júliusban 16,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a szezonálisan kiigazított, index a bázisul választott 1992. év havi átlagát immár 64,4 százalékkal múlta felül (lásd a grafikont). Az ipari termékek kivitele az idei első hét hónapban a tavalyi hasonló időszak teljesítményét 34 százalékkal szárnyalta túl, míg a belföldi eladások 6,7 százalékkal gyarapodtak.

NEM VÁLTOZIK AZ ÁRFOLYAM-POLITIKA. A következő másfél évben a jegybank nem változtat a csúszóleértékelés gyakorlatán. Surányi György elnök bejelentette azt is, hogy az intézmény inflációs prognózisát – a vártnál jobb számok okán – módosítani kell; az idei pénzromlás 13 százalék alatt lesz. Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára szerint semmi nem indokolja a forintnak a csúszó rendszeren kívüli leértékelését; a magyar gazdaság stabil.

FELJELENTÉS GLOBEX-ÜGYBEN. A Globex-ügy kapcsán a rendőrség pénteken nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, tőkebefektetési csalás alapos gyanúja miatt. A feljelentést az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet tette a Globex Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt. ellen. Ennek alapján azt kutatják, történt-e a cégnél bűncselekmény.

AMERIKAI KAMATCSÖKKENTÉS. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed illetékesei magyar idő szerint a kedd esti órákban bejelentették, hogy 0,25 százalékponttal mérséklik a rövid lejáratú hitelek kamatait. Az elemzők által már régóta valószínűsített lépés amelyhez hasonlóra 2,5 év óta nem volt példa – jelzés a befektetőknek arra, hogy térjenek vissza a részvénypiacokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik