Belföld

Tényleg elveszik a személyit fél év külföldi munka után?

személyi (személyi)
személyi (személyi)

Ismét terjed a rémhír arról, hogy bevonják a személyijét annak, aki ideiglenesen külföldre megy dolgozni.

Ezúttal a Sonline cikke verte ki a biztosítékot a külföldön dolgozó magyarok között. A Somogy megyei lap „Fél év külföldi munka után ugrik a magyar személyi igazolvány?” című anyaga ugyanis arról szól, hogy egy olvasójuk szerint egy megváltozott törvény alapján március elseje óta csak azt lehet bejelenteni az okmányirodákban, ha valaki letelepedni indul külföldre, az ideiglenes munkavállalást nem. Ekkor azonban – írja az olvasó – a hatóság elveszi a külföldre utazó személyi igazolványát és a lakcímkártyáját.

És mi az igazság?

Az Index nagyjából egy hónappal ezelőtt írt erről a félreértésen alapuló híresztelésről. Az igazság az, hogy március elsejétől nem kötelező hivatalosan bejelenteni, ha valaki ideiglenesen, de három hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik. A bejelentési kötelezettséget azzal az indokkal törölték el, hogy a többség amúgy sem teljesítette.

A törvényváltozást a lengyelországi magyar konzulátus honlapja rosszul magyarázta el, emiatt elterjedt a külföldön élő magyarok között, hogy le kéne adniuk a személyi igazolványukat. Ez tévedés, a személyit, ahogy eddig is, csak azoknak kell leadniuk, akik véglegesen telepednek le külföldön.

Ideiglenes vagy végleges?

Március elseje előtt a három hónapnál hosszabb időre külföldre utazó magyaroknak két törvényes választásuk volt. Ha a külföldi életet átmenetinek szánták, akkor be kellett jelenteniük ezt ideiglenes külföldi tartózkodásként. Ha véglegesnek tekintették a költözésüket, akkor külföldi letelepedést kellett bejelenteniük. Ez utóbbi esetben a külföldön letelepedő magyarok elveszítik személyi igazolványukat. Ezen a szabályon a friss módosítás sem változtatott.

A csak átmenetileg kiköltözőket viszont ez a dolog egyáltalán nem érinti. Az, hogy többé nem kell bejelenteni az ideiglenes külföldi tartózkodást, nem jelenti azt, hogy ne lehetne többé ideiglenesen külföldön tartózkodni. Azok, akik csak ideiglenesen élnek külföldön, továbbra is megtarthatják a személyi igazolványukat.

Összességében tehát, hogy valaki megtarthatja-e a személyijét vagy sem, azon múlik, hogy ő maga milyennek tekinti a külföldre távozását: ideiglenesnek vagy véglegesnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik