Belföld

A rendőrök megsemmisíttetnék a “semmisségi” törvényt

Szakszervezeteik az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a parlament megszavazza a jogszabályt.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a rendőr szakszervezetek, ha az Országgyűlés megszavazza a fideszes Balsai Istvánnak a 2006. őszi tömegoszlatások miatt benyújtott “semmisségi” törvényjavaslatát – írja a Népszava. A lap felidézi, hogy a törvényjavaslat a zavargásokkal kapcsolatos bírósági ítéleteket semmisnek tekintené abban az esetben, ha azok alapját “kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte”.

A Független Rendőrszakszervezet főtitkára szerint a rendőrök szavahihetőségét és az igazságszolgáltatás működésének hitelességét alapjaiban ingatná meg a tervezet elfogadása. Igaz, egy rendőr is füllenthet, de felháborító feltételezni, hogy az ominózus esetekben egy rendőr sem mondott igazat – fogalmazott Pongó Géza.

A törvényjavaslat olyan alkotmányos alapelveket sért, mint a bírói függetlenség elve, az egyenlő elbánás elve, a jogbiztonság és az emberi méltóság – mondta a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének elnöke, Pach Dániel. A szervezet Pintér Sándor belügyminiszterhez és Kövér László házelnökhöz is fordult, hogy lépjen fel a javaslattal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik