Belföld

Mesterházy: Orbán tönkreteszi a nyugdíjrendszert

Az MSZP működőképes és finanszírozható nyugdíjrendszert hagyott az Orbán-kormányra, amelyet az az összeomlás szélére sodort - írja Facebook-bejegyzésében az MSZP elnöke.

A miniszterelnök azt írta, a nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára és – mint fogalmazott – a nyugdíj világában is “a feje tetejéről a talpára kell állítani a dolgokat”. Megismételte: a nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra, és nyugdíjat nem fizethetünk másból, mint a nyugdíjkasszába beérkező pénzből.

A kormányfő szerint Magyarország egy rossz döntés következtében a bizonytalan útra tévedt, a megtakarítások zsetonok lettek a kockázatos pénzügyi spekulációk rulettasztalán. A rendszer fenntartói dugig tömték költségek címén a zsebeiket a járulékbefizetők pénzéből – a nyugdíjrendszerünk viszont az összeomlás szélére került. Orbán Viktor arról is írt, hogy meg kell találni a módját, hogy stramm, munkaképes, fiatalos emberek ne érezzék úgy, nincs rájuk szükség, és mielőbb nyugdíjba kell menniük.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a Fidesz éppen most állítja a feje tetejére azt a nyugdíjrendszert, amely eddig a talpán állt. Szerinte a hárompilléres rendszer bevezetését az indokolta, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast, és ez az arány az elkövetkező években tovább fog romlani. A nyugdíj nem könyöradomány, hanem szolgálati idővel, járulékfizetéssel és egyéb feltételekkel szerzett jog, szolidaritáson alapuló kockázatközösség, amelynek fenntartásában és finanszírozásában az állam is részt vesz. A harmadik pillér pedig az állam terhein hivatott könnyíteni – írta.

Az MSZP elnöke szerint a kormányfő állítását, hogy “a nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra”, maga a kormány és költségvetés is cáfolja, “hiszen az einstandolt mintegy 3.000 milliárd forintos magánnyugdíj-megtakarításokból az államadósságot is finanszírozza”. Az MSZP arra is kíváncsi, hogy az úgynevezett nyugdíjvédelmi alapból, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvételéből miért finanszírozzák már ebben az évben is az új “főispáni” hivatalok kiépítését és “az elrontott egykulcsos jövedelemadó károsultjainak a bérkompenzációját is”.

“Orbán Viktornak tudnia kellene, hogy a magánnyugdíjpénztárak működését törvény szabályozta, és nem zsetonok, hanem a valóságos egyéni számlán valóságos nyugdíj-megtakarítások képződtek. Nem mellesleg ez erősítette az öngondoskodást, a járulékfizetési fegyelmet, hisz mindenki magának gyűjtött, és segítette a gazdaság kifehérítését, mert senki nem volt érdekelt a jövedelme eltitkolásában” – szögezte le az ellenzéki párt vezetője.

A szocialista politikus szerint a nyugdíjrendszer most végrehajtott átalakítása “kontár munka volt”, veszélybe sodorta a leendő nyugdíjak kifizetését “és ellentmond azoknak a +nemzeti+ jelzőkkel felaggatott szlogeneknek, amelyeket úton-útfélen hangoztat a Fidesz”.

Az MSZP továbbra is érdekelt a nyugdíjrendszer megerősítésében, és szükségesnek tartja egy olyan nyugdíj-kerekasztal összehívását, amely valóságos társadalmi párbeszéden alapulva hoz döntést – szögezte le, hozzátéve, hogy a kormány kétharmadra hivatkozva nem dönthet mások helyett, kizárva az érdekelteket az egyeztetésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik