Belföld

“Adóellenállásra” buzdít Gyurcsány

Mindenki, akit érint a 98 százalékos különadó, hétfőn adja be adóbevallását - ajánlja a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc emellett azt javasolja, hogy senki se tekintse a különadó alá eső jövedelemnek a végkielégítést, szabadságmegváltást.

A volt miniszterelnök emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken megsemmisítette a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatályát, de kimondta: a 2010-es jövedelmekre kivethető az extraadó, ha az Országgyűlés időben módosítja a szükséges adótörvényt. A határozatból ugyanakkor kiderül – folytatja Gyurcsány -, hogy az adóév lezártnak tekinthető, ha az adóalany benyújtja bevallását.

A szocialista politikus szerint a különadó érintettjei így, ha nem akarnak fizetni, egy dolgot tehetnek. “Hétvégén kitöltik adóbevallásukat, jóhiszeműen nem tekintik adózás alá eső jövedelemnek a végkielégítést, a szabadságmegváltást. Tehetik, hiszen értesültek az Ab döntéséről. Hétfőn beadják az adóbevallást, ezzel lezárják az adóévet, és az Ab döntése értelmében tőlük további adófizetés nem követelhető” – írja.

Ugyanakkor kitér arra, hogy mindez csak akkor igaz, ha az Ab pénteki határozata előbb jelenik meg a Magyar Közlönyben, mint a parlament “legjobb esetben is csak hétfőn meghozható új adótörvénye”. Hangsúlyozza, hogy az alkotmánybírósági határozat kihirdetése a kormány kezében van, de annak normál eljárás szerint hétfőn meg kell történnie. “Csak akkor nem, ha a kormány szándékosan késlelteti (…) hogy hétfőn rendkívüli eljárást kérve azonnal törvényt hozzon, hogy a 2010-ben keletkezett jövedelmekre kivethető a különadó. A nemzet mindent aláíró elnöke arra is készen állhat, hogy azonnal aláírja a lóhalálában meghozott törvényt, amelyet előbb hirdetnének ki, mint az Ab határozatát. Kitelik ez tőlük? Ki bizony” – fejtegeti a volt miniszterelnök, megjegyezve: ebben az esetben a kormánynak az adózók kárára trükköznie kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik