Belföld

Tétényi: 60 napirendi ponttal nem lesz érdemi munka

Az esztergomi városvezető lehet, hogy el sem megy a kormányhivatal által összehívott képviselő-testületi ülésre.

Elképzelhetetlen, hogy úgy működhet egy város, hogy bizonyíthatóan alkotmányellenes folyamatok vezettek az egyes határozatok meghozataláig. Ha ezeket mégis végrehajtják, miként lesz joga bárkinek a későbbiekben egy elmarasztaló alkotmánybírósági döntés kapcsán jogorvoslatot kérni – mondta a Független Hírügynökségnek Tétényi Éva esztergomi polgármester, a városban kialakult jogi patthelyzet kapcsán.

Áprilisban olyan önkormányzati testületi ülést tartottak a városban, amit a fideszes képviselők hívtak össze és csak ők vettek részt rajtuk. Mivel a testület nem volt hajlandó azon az ülésen törvényesen elfogadni a reorganizációs tervet, így az Alkotmánybíróság döntésétől függően az bármikor érvényét veszítheti. A kormányhivatal ugyanis vizsgálta és alkotmánysértőnek találta a testületi ülés működését. Május 19-ére maga a kormányhivatal hívott össze ülést, melyen 60 napirendi pontot tárgyalnak meg.

Tétényi Éva csütörtökön délután öt órakor tájékoztatja a sajtót, hogy részt vesz-e az ülésen. Az addig hátralévő másfél napban mérlegeli, hogy mi lehet a saját szerepe és döntéseinek milyen hatása lehet a város jövőjére nézve. Ez olyan döntés lesz, ami után a magyar jogrendnek és a magyar kormánynak választ kell adnia arra, hogy mi a teendő az Esztergomban kialakult jogi patthelyzetben – mondta a Független Hírügynökségnek Tétényi Éva. A részletekről szintén csütörtökön kora este, a hat órára összehívott testületi ülés előtt számol be a sajtónak a polgármester.

A holnapi ülésen az 58. napirendi pont lesz a reorganizációs terv módosítása. Tétényi Éva szerint azonban ennyi napirendi pont mellett egy estére összehívott ülésen vélhetően nem lehet szó érdemi munkáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik