Belföld

A Fidesz szerint szakadékba taszítja Esztergomot Tétényi Éva

Alkotmányt sért a polgármester, amiért megakadályozza a képviselő-testületi ülés levezetését - véli a helyi Fidesz és KDNP.

A megyei kormányhivatal csütörtök estére hívott össze Esztergomban képviselő-testületi ülést. Ennek az az oka, hogy bő egy hónappal ezelőtt olyan testületi ülést tartottak a városban, amin csak a fideszes képviselők vettek részt. Ott el is fogadták a város reorganizációs tervét, a kormányhivatal ugyanakkor az ülést alkotmánysértőnek találta.

A csütörtöki ülést Tétényi Éva, a város független polgármestere nem vezette le. Ezért a Fidesz-frakció péntek reggelig szünetet rendelt el, hátha a városvezető meggondolja magát. Tétényi Éva ugyanakkor annak a levezetését sem vállalta, mert kitart azon álláspontja mellett, hogy Esztergomban új választást kellene kiírni, mivel május 31-e után működésképtelenné válik a város.

A helyi Fidesz-KDNP szerint Tétényi Éva alkotmányt sért, amiért megakadályozza a kormányhivatal által összehívott képviselő-testületi ülés levezetését. Ez a magatartás a vagyonfelosztás szakadékába sodorhatja a várost, amelynek következtében az esztergomiak pénzét, vagyonát, tulajdonát fogják elárverezni, és megszűnnek intézményeik.

Tájékoztatásuk szerint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja kisebb, formai-eljárási hibát vétve április 12-én éppen az alkotmányos jogok érdekében fogadta el a reorganizációs tervet és az SZMSZ-t, amelyben döntött a polgármester helyettesítéséről. Szerintük így biztosított a választópolgárok önkormányzáshoz való joga, illetve az önkormányzás zavartalanságának fenntartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik