Belföld

A gyermek életkora módosítaná a családi pótlékot

A törvénytervezet szerint az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermeket vállalókat.

Felmerült annak a lehetősége, hogy a családi pótlék rendszere úgy változna meg a készülő “sarkalatos törvényben”, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálni lehetne annak összegét – olvasható a családháló.hu internetes portálon. Az oldal, kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt által kidolgozandó javaslatban számos jelenlegi jogszabályt megerősítenek a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható.

Úgy tudják, hogy a tervezet szövegezésénél komoly hangsúlyt fektettek az apa szerepének hangsúlyozására, ezzel is kiemelve, hogy egy gyermek életében hasonló jelentőséggel bír az apa és az anya személye. Ezért a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét átalakítanák az apák komolyabb bevonása érdekében.

Azt is tervezik, hogy az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermeket vállalókat, akár a munkába visszatérő anya kérésére történő, a gyermek 3 éves koráig tartó kötelező részmunkaidős foglalkoztatás biztosításával.

Külföldi minták alapján szó esett egy olyan verzióról is, hogy a családi pótlék csak bizonyos ideig járna (akár 3-5 évig) a gyermek születése után, s ezt követően csak akkor részesülne ilyen támogatásban a család, ha megszületik a kistestvér. Ezt azt indokolná, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket.

A tervek szerint a jelenlegi szabályozásban szereplő “terhes” szót minden esetben “várandósra” cserélnék a 2012. január 1-jén életbe lépő új törvényben – ezzel is mintegy deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik