Belföld

Gyurcsány: nőtt az államadósság a Mol-üzlettel

A volt kormányfő szerint Orbán Viktor hazudik, ha érti, miről beszél.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor kormányfő hazudik, ha érti, miről beszél, amikor azt mondja, hogy nem növekedett az államadósság a Mol-részvények megvásárlásával.

A volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésében meg is magyarázza, miért gondolja ezt: “Ha van 100 forint hitelem és száz forint betétem, akkor nettóban nincs adósságom. De ha betétem felét elköltöm, akkor a hitelem ugyan nem növekedett, de rosszabbul állok. Ez történt most a magyar állammal. A nettó államadósság éppen annyival növekedett, amennyiért megvettük a Mol részvényeket”.

Gyurcsány Ferenc szerint a Mol-részvények sem az osztrák ÖMV-nél, sem az orosz Surgutneftegasnál nem voltak jó helyen, mert tisztázatlan volt a Mollal kapcsolatos stratégiai céljuk, ez pedig komoly kockázatot hordozott.

A szocialista politikus ugyanakkor felveti, hogy ismerjük-e a kormány célját a részvényvásárlással. Az árak ellenőrzéséhez az államnak nem kellett volna tulajdonossá válnia – írja Gyurcsány. Ha a régió nagy “energiagigászává” szeretné formálni a Molt, akkor viszont szerinte két probléma van: a cég terjeszkedése mögött az állam terjeszkedési szándékát fogja látni mindenki, ahogy az most Horvátországban is látható, és az államnak pénzelnie is kellene a terjeszkedést, ami kevéssé valószínű.

“A magyar államnak nyilvánvalóvá kell tenni, hogy mit akar tenni a Mol-lal (sic!). Ha sokáig habozik, vagy ellentmondásosan viselkedik, akkor a többi tulajdonos el fogja adni részvényeit, és a Mol értéke csökkenni fog” – írja Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik