Belföld

Mától kevesebb metró jár

Azt ígérik, nem lesznek emiatt fennakadások. Problémát csak az okozhat, ha egy szerelvény meghibásodik.

Kevesebb metrószerelvény közlekedik hétfőtől Budapesten, miután kiderült, hogy életkoruk és rossz műszaki állapotuk miatt 43 metrókocsit ki kell vonni a forgalomból. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének ezen a héten egyeztet a BKV vezetésével arról, hogy a menetrend átalakítása, ritkítása miatt ne kelljen elbocsájtani senkit a közlekedési cégtől.

Elképzelhető, hogy a 43 metrókocsi hétfői kivonása a forgalomból érintheti a metróvezetők foglalkoztatását is – reagált Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke Tarlós István pénteki bejelentésére. A szakszervezeti vezető bízik azonban abban, hogy sikerül a BKV vezetésével a jövő héten történő egyeztetésen megállapodnia, és a menetrend átalakítása, ritkítása miatt nem kell senkinek mennie. Gulyás Attila korábban közölte azt is, bár már hétfőn kevesebb szerelvény jár majd, a metróvezetők munkaidejét ez egyelőre nem érinti.

A VTDSZSZ vezetője, aki egyben a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének is az elnöke elmondta: alapvetően egyetértenek a döntéssel, hiszen a kivonásra ítélt 43 metrókocsi több mint 40 éves, holott a gyártók a biztonságos működést 30 évre szavatolták. Az összes, 369 metrókocsi egyikének sem volt felújítva a tartógerendája, ez a fiatalabb járműveknél is okozhat bajt, de ezeknél a 40 év fölötti kocsiknál különösen kockázatos.

Gulyás Attila azt is elmondta: egy hétköznap 304 metrókocsi jár, tehát elvileg elég jármű marad forgalomban. A 2-es vonalon a 10 másodperces, a 3-as vonalon pedig a 15 másodperces járatritkulás sem tűnik jelentősnek. A probléma ott van, hogy ha meghibásodik egy szerelvény, hiszen ebben az esetben a másodperces csúszások percekre nőhetnek, ráadásul beállítható tartalék kocsi is alig lesz.

Tarlós István pénteken egy csepeli tájékoztatón jelentette be, hogy 43 metrókocsit vonnak ki hétfő reggel 8 óráig a forgalomból. A kivonásra ítélt kocsik közül öt 43 éves, harmincnyolc pedig betöltötte a 41-et. A tájékoztatón a főpolgármester arról is beszélt, hogy a kialakult helyzet felgyorsíthatja a metrószerelvények beszerzését célzó új tender kiírását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik