Belföld

Hende beismerte: a kormány egymaga nem újíthatja meg az országot

A honvédelmi miniszter a magyar hősök emléknapján nemzeti összefogást kért.

A miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány csak az államot újíthatja meg, szervezheti újjá. “Magyarország megújításához az egész nemzet erejére szükség van, ugyanígy amikor a honvédelem teljes rendszerének, s benne az egész honvédségnek a megújításáért dolgozunk, mindenekelőtt fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez nemzeti ügy és ez nemzeti intézmény” – mondta Hende Csaba.

A tárcavezető szerint a Hősök tere a nemzeti emlékezés színtere, rendeltetése szerint azon nagyjainkra emlékezünk ott, akik “végérvényesen és visszavonhatatlanul” hozzátettek valamit ahhoz az “évezredes úthoz”, amelyet a nemzet bejárt. Mint rámutatott: az első világháború “szörnyű kataklizmája”, Európa és a nyugati civilizáció közös “nagy hajótörése” hívta fel a nemzetek figyelmét hőseikre, “azóta emlékezünk mi is – a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva – azokra, akik Magyarországért harcolva vesztették életüket”.

A miniszter szavai szerint “emlékeznünk kell a hőseinkre”, akik közé az elmúlt évben újabb négy honvéd került. Ők feladatuk teljesítése közben vesztették életüket – fűzte hozzá.

A rendezvényen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a parlamenti pártok képviselői, magas rangú katonák és katonai attasék. A megemlékezés végén a Hősök terén lévő magyar hősök emlékkövénél – katonai tiszteletadással – elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik