Belföld

Az ellenzék szerint nem segít a hiteleseken az akcióterv

A szocialisták szerint a bejelentett intézkedések csak elodázzák a devizahitelesek problémáit.

Az MSZP szerint nem jelentenek megoldást a devizahitelesek számára a kormány által megsegítésükre hétfőn bejelentett intézkedések.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a miniszterelnök és a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedések részletei még nem ismertek, számos fogalom mellett nem érthető például az ingatlanárverések logikája.

Hozzátette: továbbra is igen magasak a törlesztőrészletek mértékét befolyásoló tényezők, például a devizaárfolyamok és az ország kockázati felára. Szanyi Tibor mindezek miatt úgy vélte: a kormányzati bejelentéseket óvatosan kell kezelni, a devizahitelesek terhe ugyanis nem csökken, csak időben eltolódik.

A jobbikos politikusok szerint a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodással létrejött megoldási csomag nem oldja meg a devizahitelesek problémáit, csak bizonyos rétegeknek jelentenek bizonyos könnyítéseket, de ezt később “kamatostul visszaveszi majd az állam, vagyis átterheli a problémát a következő ciklusra” – mondta Z. Kárpát Dániel.

Hozzátette: a hétfői bejelentésből nem derült ki, hogy milyen forrásból kívánja a kormány finanszírozni a Nemzeti Eszközkezelőt, illetve hogy az ezt igénybe vevő devizahitelesek milyen feltételekkel maradhatnak az ingatlanjaikban. Lenhardt Balázs hangsúlyozta: a Jobbik szerint továbbra is az lenne a helyes megoldás, ha állami segítséggel forintosítanák a devizahiteleket ugyanazon az árfolyamon, amin az adósok felvették a hitelt.

Az LMP szerint az árfolyamgát bevezetésével a kormány az utódja nyakába varrja a devizahitelesek problémáját. Vágó Gábor, a párt választmányi szóvivője kifogásolta azt is, hogy a kormány csak a Bankszövetséggel egyezett meg, és nem vették figyelembe a különböző érdekvédelmi szervezetek véleményét.

A kvótarendszerű végrehajtások esetében kiemelte, hogy a végrehajtási eljárásokat szigorúan kell felügyelni, mert különben lehetőség nyílik arra, hogy különböző “hiénacsoportok” áron alul jussanak az ingatlanokhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy ötpontos megállapodás született a kormány és a Bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik