Belföld

Elutasították egy magyaráb férfi állampolgársági kérelmét

A honosításért felelős miniszteri biztos lehetetlen igazolni egy janicsárleszármazott korábbi állampolgárságát okiratokkal.

Magyarigazolványt korábban gond nélkül kapott, a magyar állampolgárságra vonatkozó kérelmét viszont indoklás nélkül elutasították a Nagyváradon élő Mohamed Osmannak, aki magyarábnak mondja magát – tudta meg az MTI Hírcentrum. Wetzel Tamás miniszteri biztos tájékoztatása szerint az igazolványnak és a honosításnak nincs köze egymáshoz.

A honosításért felelős miniszteri biztos az m1 vasárnap esti Híradójában azt mondta, az állampolgársági eljárásnál mindig okiratokkal kell igazolni, hogy a felmenő egykor magyar állampolgársággal rendelkezett, “nyilván 500 év távlatából egy Afrikából elszármazott janicsárleszármazott esetében ez lehetetlen”.

Egyes becslések szerint mintegy ötvenezer magyaráb élhet Afrikában, Észak-Szudán és Egyiptom határvidékén. A magyarábok azoknak a magyaroknak a leszármazottai, akik még a török hódoltság idején kerültek Afrikába – hangzott el a Híradóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik