Gazdaság

Szárnyakat adnának a baromfitartásnak

Húzóágazattá válhat a baromfitartás. A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint ehhez a következő 7 évben, főleg EU-forrásból 320 milliárd forintos fejlesztés kell.

Csorbai Attila az MTI-nek elmondta: a szükséges beruházások európai élvonalba emelhetik a magyar baromfi ágazatot. A fejlesztésekre azért szükségesek, mert a hazai baromfitartó telepek nagyobb része a 70-es években épült. Elavultak, mára elengedhetetlen felújításuk és a versenyképesebb technológiák alkalmazása.

A tanács szakemberei által kidolgozott stratégiai terv szerint a 2020-ig fokozatosan megvalósuló korszerűsítés költségei gyorsan megtérülhetnek. Az épületek fűtése, a szellőzés hiányosságainak felszámolásával egy kilónyi csirke felnevelésénél önmagában 15-20 forint megtakarítás érhető el, ami éves szinten 300 ezer tonna csirkehús előállítást alapul véve 600 millió forint többletbevételt eredményez.

A korszerűsítése más ágazatokat is kedvezően érinthet. A szerves trágya – közte a baromfitrágya – kiszórására alkalmas modern gépekkel javítható a talaj minősége, a növénytermesztőknek kevesebbet kell költeniük műtrágyára.Az elnök kedvezőnek nevezte, hogy az agrártárca idén – a tavalyi keretet duplájára emelve – 8 milliárd forintot juttat állatjóléti támogatásra.

A baromfihús iránt világszerte, így Magyarországon is nő a kereslet, az egy főre jutó évi 34 kilós fogyasztással a sertést megelőzve ma már a baromfi alapú termékekből fogyaszt a magyar vásárló a legtöbbet. Ennek oka a korszerűbb táplálkozás térhódításában és a viszonylag kedvező árakban rejlik.

Amíg egy kilogramm élő sertéshús 3-3,2, egy kilogramm marha 4-5 kilogrammnyi takarmányból állítható elő, addig a csirkénél ehhez 1,8 kilogrammra van szükség. De a pulykánál, kacsánál, libánál sem éri el a felhasznált táp mennyisége a 3 kilót és a baromfi rövidebb idő alatt éri el a vágósúlyt, mint a sertés.

A baromfiágazat a termékeinek 30-35 százalékát exportálja, tavaly 250 milliárd forint értékben adott el külpiacra, ami az élelmiszeripari export 6,2 százalékát jelenti. Az ágazat 50-60 ezer ember megélhetését biztosítja. Az élelmiszeripari ágazatok között egyedüliként a baromfifeldolgozó üzemek döntő többsége magyar tulajdonú – hívta fel rá a figyelmet Csorbai Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik