Belföld

10 albizottság helyett 10 ember segíti a kormányzati díjazást

Módosult a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélési rendje.

A kormány ezentúl nem veszi igénybe a Kossuth- és Széchenyi-díjakra, valamint a művészeti díjakra személyi javaslatokat megtevő bizottságot eddig segítő tíz szakmai albizottság munkáját.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás szerint a Kossuth- és Széchenyi-díjra, valamint a mûvészeti díjak adományozására létrehozott bizottság elnöke a miniszterelnök, alelnöke a kormányfő általános helyettese.

TagjaI: a közigazgatási miniszter, az oktatásért és a kultúráért felelõs miniszter, és az MTA elnöke, ha a felkérést elfogadja. Rajtuk kívül a kormányfő “egyéves időtartamra” tíz embert kérhet fel tagnak “a korábbi díjazottak, illetve a tudományos, mûszaki, a gazdasági, a mûvészeti és a kulturális élet mértékadó képviselõi közül”. A rendelet alapján döntenek a jövőben a Magyar Köztársaság Kiváló, illetve Érdemes Mûvészeiről, illetve a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával díjazottakról.

Az eddig érvényben lévő, 2008-as kormányrendeleti rendelkezés alapján a kormányfő által vezetett Kossuth- és Széchenyi Bizottság munkáját az egyes szakterületek elismert képviselőiből álló tíz albizottság segítette. A mostani módosítás alapján a bizottságból kikerült a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint a tíz albizottság elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik