Belföld

Februártól újra kinyit a kolontári iskola

A kisdiákok a vörösiszap-katasztrófa miatt október óta Ajkára járnak iskolába

A csak alsósokat oktató kolontári általános iskolában két hónapja tart a felújítás, a festéssel és a parkettázással még nem készültek el, de a jövő héten ez is befejeződik. Tavaly december óta kicserélték a járólapokat és a teljes világítást, az épület külső felújítását tavasszal kezdik majd el.

Az épületet az iszapkatasztrófa után adományraktárnak használták, onnan biztosították a kármentesítésben részt vevők ellátását is. A tizenhat diák és két tanítónőjük az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Eötvös épületében folytatta a tanévet a kilencnapos kényszerszünet után.

Az iskola tanulóinak létszáma csökkent: a diákok közül hárman a szüleikkel albérletben élnek a katasztrófa óta, őket átmenetileg másik iskolába íratták. Soháné Csóka Zita igazgató szerint ezek a családok, ha a lakhatásuk véglegesen megoldódik, visszaköltöznek majd Kolontárra.

Az iskola az elmúlt három hónapban rengeteg adományt kapott; számítógépet, tanszert, játékot és pénzt is felajánlottak segítségül. A gyerekek több kiránduláson is részt vettek: legutóbb egyhetes lengyelországi sítáborozáson voltak egy vállalkozó jóvoltából, az őszi szünetben Nagymaroson jártak.

A kolontári iskola épületében a katasztrófa nem okozott kárt, a helyi kisdiákoknak a bontási és mentesítési munkálatok miatt kellett október 18-a óta Ajkára járniuk iskolába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik