Belföld

Illés szerint is veszélyes hulladék a vörösiszap

A környezetvédelemért felelős államtitkár egyetért az Európai Bizottság véleményével.

“Magyarországon a vörösiszap 20 éven keresztül veszélyes hulladék volt. Gyalázatosnak tartom, hogy az előző, szocialista kormányzat időszaka alatt nem veszélyes hulladék kategóriába fogadták el” – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára.

A magyarországi vörösiszap-katasztrófa uniós vizsgálatának első szakasza során az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarországnak a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolnia a vörösiszapot.

A MAL Zrt. tudományos állásfoglalást rendelt a Veszprémi Egyetemtől és a Magyar Tudományos Akadémia egyik háttérintézetétől, amelyet benyújtott a hatóságoknak annak bizonyítására, hogy a vörösiszap nem veszélyes kategóriába sorolandó. “Ez volt a nagy trükk és a nagy gyalázat” – mondta Illés Zoltán.

A MAL Zrt-nek 2011. februárjában lejár az egységes környezetvédelmi engedélye, és az újabb ilyen irányú engedélyt csak akkor kaphatja meg a társaság, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy bevezeti az úgynevezett száraz technológiát. Illés Zoltán szerint elképzelhető, hogy a vörösiszap így is a veszélyes hulladék kategóriába tartozzon, ezt a besorolást azonban az Európai Uniónak kell megtennie – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik