Gazdaság

Simor üzent a kormánynak

Az infláció manipulálásán lapuló trükkök kérészéletűek, később pedig nagy áldozatokkal járnak – mondta Simor András pénteken. A jegybankelnök beszédéből kiderült: nyáron tovább csökkentené a kabinet által most is alacsonynak tartott inflációs célt.

A jegybank minden eszközével kiszámítható, stabil gazdasági pálya magvalósulását támogatja – mondta Simor András jegybankelnök a központi bank Horgony 2011 című konferenciáján. Magyarországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar gazdaságpolitika fenntarthatóságát ne lehessen megkérdőjelezni – jelentette ki az MNB elnöke.

Törékeny növekedés közepette kamatot emelni nehéz döntés, de meggyőződésem, hogy időben felvállalt nehéz döntések szükségesek ahhoz, hogy jobban működő pénzügyi közvetítőrendszer, és a növekedést valóban támogató gazdasági környezet alakuljon ki Magyarországon” – mondta Simor András.

Jó a célkövetés

A legutóbbi kamatemelés hátterét megvilágító beszédében a jegybank első embere leszögezte: a jegybank monetáris eszközei nem alkalmasak a pénzügyi egyensúlytalanságok kezelésére, mert bár a döntést csak a gazdaság egy-egy szegmense váltja ki, annak terheit a gazdaság összes szereplője viseli.

Kicsi és nyitott gazdaságok számára az inflációs célkövetés rendszere optimális, még válság esetén is, mert mérsékli a növekedés és az árszínvonal-emelkedés kilengéseit – mondta a jegybankelnök, de beismerte: a hazai inflációs célkövető rendszer nem sikertörténet.

Ennek okairól szólva elmondta: a költségvetési hiány elszabadulását a jegybank nem tudja ellensúlyozni, és a gazdaságot a válság közepette olyan inflációs sokkok érték (adóemelések, a kőolaj és a mezőgazdasági termékek drágulása formájában), hogy azok kivédése nem volt lehetséges.

Muszáj volt emelni

Az MNB nem tudja egyszerre alacsony kamatokkal támogatni a növekedést és leszorítani az inflációt. Ilyen esetben a jegybanknak az infláció ellen kell fellépnie, mert ha a növekedés magasabb árszínvonal-emelkedéssel jár, annak hozadéka el is veszik – mondta Simor András.

A gazdaság törékeny növekedése most sajnos újabb inflációs hullámmal párosult; kínálati sokkról van szó, amelyet az élelmiszerek- és a kőolaj drágulása okozott. A kamatemelés üzenet a döntéshozóknak: amikor ár- és bérkérdésekről határoznak, ne próbálják meg érvényesíteni az egyszeri drágulás hatásait – közölte a jegybankelnök.

Az MNB nem hagyja, hogy a gazdaság visszatérjen a magasabb inflációs pályára – közölte.

Üzenet a kormánynak

Az infláció manipulálásán lapuló trükkök kérészéletűek, később pedig nagy áldozatokkal járnak – üzente nagyon finoman a kormánynak Simor. A kabinet ugyanis az inflációs cél emelésén munkálkodik, többek között akkor, amikor 3,5 százalékos infláció mellett tervezte meg a jövő évi költségvetést.

Egyre több érv szól amellett, hogy jövő nyáron, a krízis elmúltával tovább csökkenjen a most három százalékos inflációs cél – mondta eltökéltségét demonstrálva Simor András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik