Belföld

A Jobbik bebörtönözné a 12 éveseket

A radikális párt képviselői (Apáti István és Szilágyi György) benyújtották a parlamentnek javaslatukat.

Az előterjesztők lehetővé tennék a 12 évesek büntetését. Szerintük egyre gyakoribb, hogy egyes élet- és személyellenes bűncselekményeket 14. életévüket be nem töltöttek követnek el. A két jobbikos szerint a javaslat gátat szabna az ilyen „bűnöző bandák” által elkövetett, különösen a vidéken élő idős, magatehetetlen embereket sújtó kegyetlen bűncselekményeknek.

Az előterjesztők emlékeztettek arra, hogy a büntethetőségi korhatár 7 és 18 év között van az európai országokban, de van arra is példa (Norvégiában és Svájcban), hogy 10 éves elkövető ellen is megindítható a büntetőeljárás. „A javaslat a jelenlegi 14 éves életkort leszállítaná a 12. életévre, mivel a gyermekben ennyi idősen már kialakul az az erkölcsi érzék, amely alapján tudatában van magatartása helytelen voltának (ez a magyar közoktatás rendszerében az 5-6. osztálynak, a felső tagozatos lét kezdetének felel meg).”

A javaslat a gyermekkor, mint büntethetőséget kizáró ok 12. életévben történő megállapítását kezdeményezi, ezzel együtt a fiatalkorúság alsó korhatárát a 12. életév betöltésében állapítja meg – írja a két jobbikos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik