Belföld

Mesterházy kivégezte Gyurcsányék frakcióalapítási tervét

Az MSZP elnöke nyílt levélben magyarázza, hogy miért jelentette be a tíz képviselő kilépését.


Fotó: Kummer János

“Meglévő frakcióból való kiválás esetét sem a Házszabály, sem a frakciószabályzat nem ismeri” – ez a kulcsmondata  Mesterházy Attila levelének, melyet Molnár Csabának, a DK frakcióvezetőjének írt. Mesterházy a levelet az Országos Sajtószolgálaton keresztül nyilvánosságra is hozta. Mesterházy érvelése azért is éritheti kínosan Gyurcsányékat, mert a hírek szerint a Fidesz pont ezzel az érveléssel akarja megakadályozni, hogy a DK azonnal frakciót alapíthasson és ne kelljen kivárnia a féléves türelmi időt.

Az MSZP frakcióvezetője azt írja, jogszerűen jelentette be a parlament hétfői ülésén, hogy tíz képviselő kilépett az MSZP képviselőcsoportjából: “A 2011. október 22-én tett nyilvános bejelentésük a képviselők a képviselői munkájukat nem a Magyar Szocialista Párt frakciójában kívánják folytatni. A nyilvános bejelentés egyértelmű voltára tekintettel a kilépési nyilatkozatot a frakció formai kötöttség nélkül elfogadta. E bejelentés szerint, valamint a Házszabályra figyelemmel nem lehet vita tárgya tehát, hogy a 10 képviselőnek az MSZP frakciójában addig fennálló tagsága megszűnt – írja Mesterházy. Hozzáteszi: a Házszabály a frakciótagság megszűnésének csak két esetét, a kilépést és a kizárást ismeri.

A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja egyhangúan állapította meg azt, hogy a Házszabály és a frakciószabályzat szerinti kilépés történt, s kifejezetten felhatalmazott arra, hogy ennek tényét jelentsem be az Országgyűlés elnöke számára – érvel Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője arra reagált levelében, hogy Molnár Csaba szerint félreértés történt, amikor Mesterházy a tíz képviselő kilépéséről tájékoztatta a házelnököt.


Fotó: Kummer János

Ezt követően azonban levelének zárásaként leírja: úgy véli, hogy ettől függetlenül a 10 kilépett országgyűlési képviselőnek a frakcióalakításhoz való joga nem vitatható el. Az Országgyűlés elnökének van elvi lehetősége arra, hogy az 1996-ban egyszer már igénybe vett értelmezést alkalmazza és az új frakció bejelentését tudomásul vegye – zárul Mesterházy levele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik