Belföld

Fideszes képviselője lesz Püspökladánynak

Bodó Sándor, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 51 százalékának megszerzésével nyerte a vasárnapi időközi országgyűlésiképviselő-választást a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú, püspökladányi központú választókerületben.

A tizenhárom települést magába foglaló körzet 40 476 választásra jogosult polgárának 20 százaléka, 8090 ember járult az urnákhoz vasárnap, közülük 4139-en támogatták a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökét.

A második helyen a Jobbik által támogatott Rigán István végzett 33 százalékos eredménnyel (2675 szavazat). Őt 14 százaléknyi szavazattal az MSZP-s támogatással indult Bangóné Borbély Ildikó követi (1137 szavazat), míg a Szociális Unió jelöltjére, Bányász Róbert Sándorra a szavazók 1 százaléka (102 szavazat) voksolt. Galyas István független jelölt csütörtök délután visszalépett.

A választást azért kellett kiírni, mert a térség fideszes országgyűlési képviselője, Arnóth Sándor márciusban autóbaleset áldozata lett. A korábbi időközi választás két fordulójában – június 5-én és 19-én – a részvétel nem érte el az 50, illetve a 25 százalékos érvényességi küszöböt. A mostani választás október 2-i első fordulója ismét az alacsony részvétel miatt bizonyult érvénytelennek. Az időközben megváltozott jogszabály miatt ezúttal nem volt érvényességi küszöb, a mandátumot a legtöbb szavazatot elnyerő képviselő kapja.

Héderváron újrázott a polgármester

Újraválasztották a polgármestert Héderváron; a Győr-Moson-Sopron megyei településen vasárnap tartott időközi választáson Juhász József 382, eddigi helyettese, Szilágyi Dániel 224 voksot kapott; mindketten független jelöltként indultak a megmérettetése. Hujber Ferenc közlése szerint a választópolgárok 64 százaléka járult az urnákhoz.

A hat képviselői helyre tizennégyen pályáztak. Ezeknek a voksoknak az összeszámolása még tart, de legfeljebb két-három ember cserélődik a testületben – mondta a bizottság elnöke.

A hédervári képviselő-testület augusztus 3-án, rendkívüli ülésen oszlatta fel magát. Az egyik tag indítványára megszavazott döntéshez a független polgármester és a testület közötti elmérgesedett viszony vezetett.

A Kisalföld című megyei napilap korábbi beszámolója szerint a településvezető és a képviselők közötti ellentétek nehezítették az önkormányzati munkát. A képviselők egyebek mellett azt nehezményezték, hogy az üléseket nem készítették elő elég alaposan, illetve kifogásolták az iskolafenntartó társulás megszűnését és a sikertelen pályázatokat. Az önfeloszlatásra irányuló indítványt öt igen és két nem szavazattal fogadta el a testület.

Bóli Ildikó korábbi független alpolgármester nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai Kisherenden, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották vasárnap.

Tóth Attila, a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a győztes 87, míg vetélytársa, a korábbi polgármester, a szintén független Köves Sándor István 44 szavazatot kapott. A testület négy tagját öt független jelölt közül választották ki a helybéliek, a mandátumot szerzett képviselőkből hárman a legutóbbi grémiumban is dolgoztak.
A 208 lakosú Kisherend 175 választópolgárából 133 járult az urna elé. A polgármester-választásnál két, a testületi tagok megválasztásánál három érvénytelen szavazatot adtak le.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület nem tudott együttműködni Köves Sándor Istvánnal, ezért július végén az önfeloszlatás mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik