Belföld

El kell engedni a kormányt!

Ezt kéri az LMP, amely szerint a parlamenti képviselőknek tekintettel a jelenlegi szmoghelyzetre le kell tenniük az autót.

A Lehet Más a Politika szerint azoknak, akik a környezetszennyezési határértékekre vonatkozó szabályokat megszavazzák, a mostani súlyos szmoghelyzet idején példát kell mutatniuk. A párt ezért azt kéri, hogy az országgyűlési képviselők erre az időre tegyék le autóikat, üljenek, vonatra, busz, villamosra, kerékpárra.

Az LMP úgy véli: itt az ideje, hogy mindannyian alaposabban megismerjék azokat a közlekedési ágakat, amelyeket a parlament rendre hátrányos helyzetbe hoz az autózással szemben, ráadásul a Parlament Budapest egyik legkönnyebben megközelíthető pontján található: villamossal, metróval, trolibusszal is elérhető, emellett kerékpárút is vezet oda.

Nincs technikai akadálya, hogy minden képviselő kiválassza a számára legrokonszenvesebbet az alacsony széndioxid-kibocsátású alternatívák közül. Ha mindez esetleg kényelmetlennek tűnik, gondoljanak azokra a milliókra, akik számára az év többi napja is autómentes; ők alkotják az ország többségét – emlékeztet az ellenzéki párt.

Az LMP azt szeretné, ha utazás közben végiggondolnák azokat a problémákat, amelyeket saját közlekedési szokásaik átalakításával is segíthetnek megoldani: a közösségi közlekedés leromlott állapotát, a biztonságos kerékpárhasználat feltételeinek hiányát, a botrányosan magas, évente életek ezreibe kerülő, uniós jogsértést is megvalósító nagyvárosi szállópor-koncentrációt.

A megoldás azok kezében van, akik mindent az autózás perspektívájából néznek. A képviselőknek is el kell hinniük, hogy az autón kívül is van élet – csak el kell engedni a kormányt – írja az LMP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik