Belföld

Utolsó pillanatig farigcsálják a chipsadót

Mégsem kellene fizetni a házhoz szállított levesek és mártások után, az ételízesítőt sújtó termékadót pedig csökkentenék.

Az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn tartja a “chipsadó” néven elhíresült népegészségügyi termékadóról szóló, fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat zárószavazását. A törvényjavaslathoz egyelőre két zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett, az egyiket Rogán Antal jegyzi.

Ebben a politikus egyebek közt azt indítványozza, hogy a tervekkel ellentétben ne 500, hanem 400 forint legyen a kilónkénti adója az ételízesítőnek. Javasolja azt is, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben ne kelljen adózni a készételként forgalmazott – fogyasztásra kész -, csomagolt, tipikusan házhozszállítás útján értékesített leveseknek, mártásoknak.

Egy másik fideszes képviselő, Ágh Péter is az ételízesítőre kivetendő adó mértékét csökkentené, de ő 500 forintról 200 forintra.

Font Sándor és Kovács József az eredeti indítványban azt javasolta, hogy a cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint legyen. Az előre csomagolt cukrozott készítmények adója pedig kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, míg az ételízesítőké 500 forint, ugyancsak kilogrammonként.

Az adó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő adózó lenne.

A tervek szerint szeptember 1-jén lép hatályba a törvény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik