Belföld

Hivatalosan is miénk a Mol-pakett

A Magyar Állam 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, megold egy magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a Mol stratégiai vállalat jellegét. A Mol-pakettről folytatott intenzív tárgyalássorozatot a Magyar Állam és a Szurgutnyeftegaz között május 24-én létrejött részvény adásvételi szerződés zárta le.

A Mol részvények darabja 22.400 forintba került. A vételárat a már korábban lehívott és el nem költött, szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás az államadósságot nem növeli.

Az adásvételt az Országgyűlés júniusban megtárgyalta és jóváhagyta. Az átláthatóság és felelős döntéshozatal érdekében a kormány a megkötött szerződést teljes egészében nyilvánosságra hozta. A Mol-pakett megvásárlása miatt az Országgyűlés módosította az államháztartás 2011. évi törvényben foglalt előirányzatát, a hiány 1.184,2 milliárd forintra nőtt a korábbi 687,4 milliárd forintról.

A kormány a részvénycsomag feletti tulajdonosi jogok gyakorlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte ki. Az UniCredit Bank mint elszámoló és lebonyolító bank vett részt a tranzakcióban.

Az NFM közleményében az üzletet kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű eseménynek nevezi.

A tranzakció befejezését követően a Mol megjelentette a Magyar Állam Mol-részvényekhez kapcsolódó szavazati jogait a BÉT honlapján pénteken. Eszerint a Magyar Állam, amelyet az NFM képvisel 21,22 százalékos tulajdonrészt szerzett a Mol-ban. Emellett a BÉT-honlapon közzétett Mol tájékoztatás szerint a Magyar Állam további 2,6 százalékos tulajdonrészt és közvetett szavazati jogot szerzett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap révén, amelynek kezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A honlapon megjelent Mol-közlemény szerint így a Magyar Államhoz köthető tulajdonrész és közvetlen valamint közvetett szavazati jog összesen 23,82 százalék, amely összesen 24 millió 900 ezer 801 részvényben testesül meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik