Belföld

Lendvai furcsállja, hogy a Fidesz átírná az ország nevét

A szocialista politikus nem érti, mi a baj a köztársasággal.

Lendvai Ildikó szerint az alkotmányozás folyamatában a Fidesz “elsinkófálná” a “köztársaság” megnevezést. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja már akkor meglepődött, amikor az állampolgárokhoz szóló “álkérdéseket” kézhez véve a borítékon feladóként a “Magyar Köztársaság Kormánya” helyett a “Magyarország Kormánya” szerepelt.

Az ellenzéki politikus szerint elég fontos volt a “köztársaság” szó elhagyása, hogy új kormányzati borítékokat terveztessenek, nyomassanak. Mostanra kiderült, hogy a készülő “Fidesz-alkotmány” már nem a Magyar Köztársaságé, hanem Magyarországé lesz.

“Megnyugtatásul közölték, hogy az államforma azért marad a köztársaság, ami igazán nagylelkű gesztus a kétharmados többségtől” – írja az ellenzéki képviselő, aki ennek ellenére sem érti, “mi az igazi baja Petőfi országában a Fidesznek a köztársasággal.”

Szerinte komoly ára lesz, ha a “köztársaság” szótól való viszolygás eluralkodik a kormányon. Akkor a személyi igazolványtól, az útlevéltől kezdve a nemzetközi szerződésekig mindent ki kell cserélni. Ennek a józan ész remélhetőleg gátat vet, a kormány beéri a borítékok újranyomásával, de az üzenet Lendvai szerint az, hogy a “köztársaság” nem tetszik a Fidesznek.

Lendvai Ildikó utalva Orbán Viktor korábbi kijelentésére, amely szerint “a köztársaság csak ruha a nemzet testén” azt írta, hogy a politikai “vetkőztetés” megkezdődött. Az MSZP politikusa félőnek tartja, hogy a köztársaság ruhája után a modern, demokratikus köztársaság valódi jelentése is semmivé válik.

Szerinte a szimbolikus politizálás nem pótolja a valódit, de a szimbólumokból igen könnyen politika is válhat. Az, hogy egy párt milyen jelképeket választ és melyeket mellőz, tükrözi értékeit is – írja közleményében az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik