Belföld

Tüntettek a miskolci Szent Ferenc Kórházért

A megyei intézménybe akarják beolvasztani, ez ellen demonstráltak a dolgozók és a betegek is.

Néma demonstrációt tartottak a miskolci Szent Ferenc Kórház dolgozói, betegei és betegképviseleti szervezetei kedden a városban amiatt, hogy a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az intézmény önállóságának megszüntetéséről döntött és azt integrálná a megyei kórházba.

A demonstráción több mint ötszázan vettek részt transzparensekkel, sokan halványzöld színű szalagot viseltek a kabátjukon, ezzel jelezve tiltakozásukat és összefogásukat.

A tüntetők táblákat tartottak fel, az egyiken a 10 732 felirat volt olvasható, ennyien írták alá azt a tiltakozó petíciót, amelyet a demonstráció keretében átadtak a megyei önkormányzat épülete előtt az illetékeseknek. A transzparenseken olvasható volt olyan felirat is: “Nem lehet az emberek feje felett döntést hozni!”.

A megyei önkormányzat februári ülésén döntött úgy, hogy a kórházat három másik, általa fenntartott gyógyintézménnyel együtt integrálja a megyei kórházba. Ez ellen már korábban is tiltakoztak a Szent Ferenc Kórház érdekvédelmi szervezetei, betegszervezetei, betegei, és arra kérték a miniszterelnököt, hogy vizsgáltassa felül “ezt az elhamarkodott, teljesen előkészítetlen, megalapozatlan döntést”.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata az általa fenntartott öt kórházban 2491 ágyon biztosít fekvőbeteg-ellátást és heti 6873 órában nyújt járóbeteg-szakellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik