Belföld

Ma kapja meg az államfő az alkotmány tervezetét

Hivatalosan is átadja hétfőn a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetője az alkotmánytervezetet a Parlament főtitkárának, illetve az államfőnek.

Az új alaptörvény tervezetét – egy 28 oldalas dokumentumot – a napokban hozták nyilvánosságra. Lázár János a Fidesz, illetve Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között adja át a Parlament főtitkárának a kormánypártok alkotmánytervezetét, azaz a Magyarország Alaptörvényéről szóló törvényjavaslatot. Ezután a képviselőcsoportok vezetői Schmitt Pál köztárasági elnöknek is átadják a dokumentumot a Sándor Palotában.

Az új alkotmány tervezetét szerdán délután hozták nyilvánosságra és akkor küldték el a kormánypárti képviselőknek is. A Fidesz és a KDNP másnap megtárgyalta és el is fogadta a szövegjavaslatot. Elsöprő többséggel úgy döntöttek, hogy a dokumentum elnevezése alaptörvény legyen, illetve nemzeti hitvallás legyen a bevezető fejezet címe. Tartalmi változtatással kapcsolatos javaslatokat később tesznek a képviselők, az ellenzéki pártok észrevételeit pedig továbbra is várják.

Lázár János korábban azt mondta, hogy a parlamenti vita után leghamarabb április 18-án dönthet a Parlament az alkotmányról, amelyet április 25-én a köztársasági elnök alá is írhat. Az alkotmány 2012. január 1-jével léphet hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik