Gazdaság

Balkezes anyagok

Néhány alapvető fizikai törvényt kifordító anyagot fejlesztett ki egy európai és amerikai tudósokból álló kutatócsoport: ez az úgynevezett „balkezes” anyag a természetben nem fordul elő, és számos fizikai tulajdonságait tekintve éppen ellentétes a megszokottól. Ebben például a Doppler-effektus fordítva működik: így, ha a levegő ilyen közeg volna, a közeledő járművek hangja nem magasabbnak, hanem mélyebbnek hallatszana.

A „balkezesnek” nevezett anyagok létezésének lehetőségét már a hatvanas években felvetette egy orosz kutató, megalkotásuk terén azonban csak néhány éve érték el az első eredményeket. Így amerikai szakembereknek sikerült ilyen tulajdonságokat mutató kompozitokat létrehozniuk, nemrég pedig egy brit tudós igazolta, hogy megfelelően kialakított nanoszerkezetekből is felépíthetők ilyenek. Egy amerikai, görög, török, brit és német fizikusokból álló kutatócsoportnak nemrég sikerült is előállítania a megjósolt szerkezetekből a negatív indexű új anyagot: ezt rendkívül vékony rézszálakból álló mikroszkopikus gyűrűk alkotják. Ebben a fény- vagy rádióhullá-
mokkal kapcsolatos jelenségek is rendhagyóan játszódnak le: ez az anyag visszaverődés nélkül átengedheti a fénysugarakat, esetleg a belőle készült sima, görbe felület nélküli lencse vagy antenna is képes a fény vagy rádióhullámok fókuszálására, vagy a fénytörés megszokott útjának éppen a tükörképét hozza létre.

A kutatók szerint a hasonló elven készített mesterséges anyagok az orvosi képalkotó diagnosztikai módszer, az MRI felbontását növelhetik robbanásszerűen, illetve a mobil adatátvitelei rendszerek hatékonységát javíthatják. A különleges anyagot kifejlesztő csoport tavaly év végén az Európai Unió legrangosabb tudományos díját, a kiemelkedő nemzetközi kutatási együttműködésért odaítélt Descartes-díjat vehette át eredményeiért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik