Belföld

Ma asztalra kerül az új alkotmány

Fontos kérdéseket vesz górcső alá hétfőn az országgyűlés, akár a médiatörvény módosításáról is dönthetnek.

A képviselők az Országgyűlés ma 13 órakor kezdődő ülésnapján szavaznak az új alkotmány előkészítéséről és a semmisségi törvényjavaslatról, emellett elfogadhatják a médiatörvény és médiaalkotmány Európai Bizottság által kezdeményezett módosítását. Eredményes választás esetén délután esküt tehet a monetáris tanács négy új tagja.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben az Országgyűlés a kormány helyett a képviselőcsoportokat kéri fel arra, hogy törvényjavaslatot nyújtsanak be március 15-ig az új alaptörvény szövegéről, ha a Ház hétfőn megszavazza az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről szóló határozati javaslatot. A Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető javaslata alapján módosult előterjesztéssel a parlament kodifikációs segítségnyújtásra kéri fel a kabinetet.

A határozati javaslat tájékoztatást ad az Országgyűlés alkotmány-előkészítő bizottságának munkájáról, ennek alapján a következő alaptörvény preambulumában utalni kell az ország legfontosabb alapértékeire, a demokráciára, a jogállamiságra és az alkotmányosságra. A testület szerint az új alkotmánynak méltatnia kell Magyarország ezeréves történelmi múltját, valamint a kereszténység szerepét és a történeti alkotmány értékeit. A bizottság ajánlása alapján utóbbi esetben szükséges a Szent Koronára mint a magyar államiság kifejezőjére való utalás is.

A parlament akár a médiatörvény és a médiaalkotmány módosításáról is dönthet, de csak akkor, ha az előterjesztéshez benyújtott egyetlen módosító indítvány sem kap támogatást. A kormány által megfogalmazott változtatások a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályozását, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók kérdését érintik. A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik