Belföld

Harrach: bekerülhet az alkotmányba a tényleges életfogytiglan

A KDNP frakcióvezetője szerint az MSZP és az LMP kiírta magát a nemzeti együttműködésből.

„Biztos vagyok abban, hogy az alaptörvény néhány passzusa is ki fogja verni a biztosítékot a külföldi liberális véleményformálók körében”. Ezt a KDNP frakcióvezetője mondta a Magyar Nemzetnek az új alkotmány parlamenti vitája előtt. Szerinte a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabásának lehetősége is szerepelhet az alaptörvényben.

Az már eldőlt, hogy a tanítás szabadságáról szóló rész változni fog az április 18-i szavazásig. Harrach Péter azt mondta, a magyar iskolákban nagy zűrzavart okozna, ha bármit korlátozás nélkül lehetne tanítani. Az alaptörvényben csak utalni kell erre, de az oktatási törvényekben már ki is kell fejteni a tanítás szabadságának kereteit.

Szerinte az MSZP és LMP azzal, hogy nem vesz részt az alkotmányozásban, kiírta magát a nemzeti együttműködésből. Az alkotmány fontos, mert rögzíti, hogy az igennel szavazók hogyan gondolkodnak az emberről, a társadalomról, mit vallanak Magyarországról. A távolmaradást nem indokolja, hogy a kormánypártok és az ellenzék eszmei kérdésekben ütközik egymással – közölte.

A szabad vasárnapról szóló javaslatról a politikus azt mondta: a törvény megszülethet a nyári szünet előtt. A korlátozás valószínűleg csak a kereskedelemre vonatkozna. “A törvénytervezetben tekintettel vagyunk a munkavállalók mellett a vásárlók érdekeire is, így az ünnepek előtt, vagy az üdülőhelyeken szezonban bárhol nyitva lehetnek majd vasárnap a nagyobb üzletek is” – mondta.

AJÁNLOTT LINK:

Tényleges életfogytiglan az új alkotmányban?

(Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik