Belföld

Így lőné be a hiánycélt a kormány?

A kabinet első körben megtárgyalta és elfogadta a jövő évi költségvetést, de még csak találgatni lehet róla.

Az a tanácskozást követő miniszterelnöki közleményből is kiderül, hogy a jövő évi büdzsé alakulására komolyan rányomja a bélyegét a hiánycél és az adósságállomány csökkentése. A Napi Gazdaság csütörtöki számában azt boncolgatja, hogy hogyan tartható például az államháztartási hiány GDP-arányos 2,5 százalékos irányszáma.

A bevételi oldal bizonyos elemeire csak tippelni lehet korábbi beszélgetésekből. Orbán Viktor egy interjúban sajnálatát fejezte ki, hogy nem vethetnek ki egy negyedik, 25 százaléknál magasabb áfakulcsot a luxustermékekre. A lap utal arra, hogy a fogyasztási cikkek magasabb adója is szóba kerülhet.

Orbán Viktor azon kijelentéséből, hogy „Ha a lakosság nem akar fogyasztani, nem baj, akkor az államnak azon kell gondolkodnia, hogy a megtakarításokból hogyan lehet bevétele”, arra következtet a Napi Gazdaság, hogy felmerülhet a vagyonadó, esetleg az ingatlanadó ötlete is.

A kiadáscsökkentés néhány elemét már ismerjük. A munkaerő-piaci alap kiadásait például már 55 milliárd forinttal csökkentették, amikor módosítottak a munkanélküli-ellátások rendszerén. Emellett az egészségügyben várhatóak további szigorítások a rokkantellátás és gyógyszertámogatások változásain kívül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik