Gazdaság

Egy tavaszi bor

Egy honi viszonyok közt nagynak számító pincészet szép tavaszi borát forgatjuk poharunkban.












Egy tavaszi bor 1



Egy tavaszi bor 2
Egy tavaszi bor 3

A nagyság tehát relatív, tekintve, hogy a Gallo Ámerikában egymaga nagyobb volument forgalmaz, mint az egész magyar szőlő-bor vertikum. A honi „nagyok” általában úgy érzik, érdemtelenül kevés szó esik róluk, holott többen korrekt vagy kiváló minőséget produkálnak.

A média jóformán csak a családi kis- és középpincészetekről szól, ami rendben is volna, hiszen itt kiváló minőségű borok születnek, de ideje lenne érdemén kezelni a korrekt nagypincészeteket is, és felismerni, hogy a kettő, kicsi és nagy, egymás nélkül nem működik. A jó QPR (minőség/ár-arány) jellemezte közép a csúcsborok fundamentuma, a külpiacon pedig a magyar nagyok és kicsik egyaránt kicsik.

Egy efféle nagy friss tavaszi borát penderítjük a Borpultra mostan, a német tulajdonú Danubiana legismertebb brandjét, a Graf Károlyi nevű fehér küvét. A Danubiana 98 százalékban külpiacra termel, a német polcokon 2,99 euróért mennek el korrekt, gyöngyösi és tolnai alapanyagra bazírozott borai, itthon is értékesít vagy 400 ezer palackot.

A pompás, nobilis megjelenésű palack zöldes színben játszik, de ha a bort kitöltöd, ugyanilyen színt mutat. Jó kis savas-illatos mátraaljai alapanyagból készült ez a könnyed bor. Élénk, fanyar, nem éles savak, egységes ízkép jellemzi. Könnyed, nem komplex karakter, igazi tavaszi bor, jó salátabor, mely mediterrán étkekhez, fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz, juhsajthoz, spárgához biztos jól passzol.

Graf Károlyi 2004, Danubiana • Könnyed, nem komplex karakter. Jó salátabor, mediterrán étkekhez, fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz, juhsajthoz, spárgához

Ajánlott videó

Olvasói sztorik